Mayové čtvrtili své nepřátele

11. září 2013

V mayském městě Uxul objevili archeologové 1400 let starý masový hrob. Lidé, kteří jsou v něm pohřbení, byli rozčtvrceni a byla jim uříznuta hlava.

Ruiny města Uxul v Mexiku už pět let zkoumají američtí vědci spolu s kolegy z Bonnské univerzity. Cílem jejich práce je odhalit příčiny kolapsu regionálních mayských států. Nyní učinili senzační objev: v uměle vytvořené jeskyni o rozloze 32 metrů čtverečních, která původně sloužila jako rezervoár na vodu, objevili masový hrob starý asi 1400 let. Kosti zde pokrývala silná vrstva jílu, takže se zachovaly ve výborném stavu. Celkem je zde pohřbeno 24 lidí, u 15 z nich se podařilo určit pohlaví. 13 mužů a dvě ženy zemřeli ve věku od 18 do 42 let. Několik lidí trpělo podvýživou, jiní naopak měli zubní náhrady z jadeitu, což je známka toho, že patřili k vyšším vrstvám.

Lebky všech pohřbených lidí ležely rozesety po jeskyni jinde než zbylé části koster a většina z nich měla oddělenou spodní čelist. Na krčních obratlích jsou zářezy, které vypovídají o dekapitaci. Většina těl byla rozčtvrcena, ale několik z nich je v původním stavu. To podle vědců vylučuje, že šlo o takzvaný sekundární pohřeb, do kterého byly přeneseny ostatky z jiných míst. Nejpravděpodobnější tak je, že v masovém hrobě spočívají kosti válečných zajatců z cizích států nebo místních politických oponentů. Odkud pohřbení lidé pocházejí, by v budoucnosti měly prozradit výsledky izotopové analýzy zubní skloviny. Prozatím je však hrob jasným důkazem o tom, že Mayové praktikovali čtvrcení svých nepřátel.

Zdroj: Universität Bonn

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio