Matka národa Winnie Mandelová byla oporou manželovi, ale i odsouzenou únoskyní, míní historik

17. květen 2021

Víc než 30 let byla oporou svému vězněnému manželovi Nelsonu Mandelovi. Sama také bojovala proti apartheidu v Jihoafrické republice. Taky se Winnie stala jednou z vedoucích osobností Afrického národního kongresu. V roce 1991 však byla odsouzena za únos 14letého chlapce, kterého pak její bodyguardi zabili. Přesto Winnie Mandelovou dodnes mnozí Jihoafričané uctívají jako matku národa.

Podle Ondřeje Horkého-Hlucháně z Ústavu mezinárodních vztahů v Praze měla na mobilizaci jihoafrické společnosti možná ještě větší vliv než její manžel Nelson: „Zatímco Nelson Mandela byl ve vězení, začala být Winnie velmi aktivní v rámci Afrického národního kongresu. A jako aktivistka byla skutečně trestaná. Rok a půl strávila na samotce ve vězení a přes deset let byla ve vyhnanství na venkově. Takže skutečně trpěla policejní represí.“ 

Čtěte také

Právě tím si Winnie vydobyla obrovské renomé. Historici dnes stále víc zdůrazňují roli žen v boji proti apartheidu. Jihoafričané je nazývají matkami národa a manželka Nelsona Mandely byla jednou z nich. 

Koncem 80. let minulého století však Winnie Mandela svého postavení zneužila. Veřejně podpořila používání tzv. náhrdelníků, tedy pneumatik s benzínem, které sloužily k upalování lidí podezřelých ze spolupráce s policií a s režimem apartheidu.

Sama se zapojila do únosu

V roce 1988 se zapojila do únosu 14letého aktivisty Stompie Moeketsiho. Bodyguardi Winnie Mandelové chlapce zabili a ona sama byla v roce 1991 odsouzena za jeho únos. Vězení jí bylo nakonec změněno na podmíněný trest. 

Podle Ondřeje Horkého-Hlucháně ale ani tato kauza, kterou ochránci lidských práv na celém světě odsoudili, postavení Winnie Mandelové v JAR příliš neohrozila. Až do konce svého života zůstala poslankyní a po její smrti v roce 2018 jí byl vystrojen v podstatě státní pohřeb.

Poslechněte si celý díl série 30 let poté Mileny Štráfeldové. 

  • Rozhlasový dokument je jedním z nejnáročnějších žánrů. Obsahuje v sobě jak zpravodajství, tak publicistiku, slovesnou tvorbu i specifickou práci s hudebním designem. V minulém roce vzniklo v rozhlase 853 dokumentů a jejich poslech by vám zabral 23 325 minut. Podívejte se na další fakta o rozhlasu na webu nasecislahraji.cz.
Naše čísla hrají... s vámi
autor: Milena Štráfeldová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.