Jan Bednář: „Obr historie“ Nelson Mandela

10. prosinec 2013

Desetitisíce lidí, včetně světově známých celebrit a dlouhé řady státníků a politiků se dnes odpoledne sešli na sportovním stadionu v Sowetu na předměstí Johannesburgu, aby společně uctili památku a ocenili význam mimořádné politické osobnosti bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely.

Nejrůznější vzpomínkové akce na Nelsona Mandelu se konají v Jihoafrické republice v těchto dnech každý den a teprve v neděli bude mít Mandela oficiální státní pohřeb.

Dnešní vzpomínkové a pietní shromáždění bylo ale svým rozsahem a celkovým zaměřením asi nejdůležitější ze všech podobných akcí tohoto týdne. Ačkoli probíhalo za náhlé nepřízně počasí, prudký déšť pozdržel začátek o hodinu a zřejmě i odradil část místních účastníků, mělo nakonec velmi důstojný průběh a neobyčejně silnou politickou symboliku.

Ceremoniál přitom nebyl nakonec tryznou, ale spíše oslavou Nelsona Mandely a vysílaly ho v přímém přenosu velké světové zpravodajské televizní stanice. A hlavní projev na něm, jak se dalo předpokládat, přednesl současný americký prezident Barack Obama. Ten se nijak netají tím, že si Nelsona Mandely osobně vždy nesmírně vážil, což dal ve svém projevu jasně najevo, ale navíc, jak známo, s ním má také osudově leccos společného. Oba se totiž stali prvními černošskými prezidenty svých zemí a už proto zaujali ve svém národě mimořádné postavení. Když vezmeme v úvahu, jak obtížné je dosud překonávání dlouho vžité a hluboce zakořeněné rasové nesnášenlivosti – všude na světě, nejen v Jihoafrické republice a ve Spojených státech – znamenalo jejich zvolení do úřadu prezidenta v obou případech výrazný historický předěl.
V dnešním projevu v Sowetu, při této slavnostní příležitosti, ale i v mnoha jiných svých veřejných projevech Barack Obama Nelsona Mandelu citoval a odvolával se na něj a uváděl ho otevřeně jako svou přední politickou inspiraci.

Není tajemstvím, že v Obamově mládí dokonce sehrál boj proti apartheidu a za osvobození Nelsona Mandely z vězení klíčovou úlohu – v celé jeho politické angažovanosti a byl to zřejmě i hlavní důvod samotného vstupu Baracka Obamy do politického života.

To vše se v dnešním projevu k občanům Jihoafrické republiky Barack Obama pokusil vyjádřit. Nazval Mandelu „obrem historie“, který pohnul svůj národ ke spravedlnosti a „posledním velkým osvoboditelem 20. století“.

Obamův projev přijali Jihoafričané s nadšením, které mu mohli ostatní řečníci jen závidět. Ohlasem a emocemi, které vzbudil, se mu vyrovná snad jen arcibiskup Kapského města Desmond Tutu, ale žádný z přítomných politiků.

autor: Jan Bednář
Spustit audio