Matěj Schneider: Biden si tak dlouho vybíral viceprezidentku, až vybral tu první na ráně

13. srpen 2020

Joea Bidena dělí už jen pár dní od momentu, kdy se stane oficiálním kandidátem demokratů na prezidenta.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Biden a jeho tým už od jara slibovali, že každou chvílí oznámí výběr své viceprezidentské kandidátky (Biden slíbil, že si vybere ženu). Nakonec oznámení oddaloval až opravdu do poslední chvíle. Ani ne týden před sjezdem Demokratické strany konečně jeho tým prozradil, že Biden chce kandidovat s kalifornskou senátorkou Kamalou Harrisovou.

Čtěte také

Harrisová byla od začátku spekulací jasným favoritem. Z pohledu Bidenova týmu není divu. Ideologicky je Harrisová podobně centristicky amorfní jako Joe Biden. Sice opustí své místo v Senátu, ale to nebude problém pro demokraty udržet. Po dlouhém boji v demokratických primárkách ji jednak velká část Američanů už zná, jednak už se její negativní stránky stihly proprat v médiích, a je tu tedy menší šance, že se nečekaně vyvalí něco nového.

Schváleno Obamou

Během svého působení v Senátu jasně ukázala, že je schopná se za sebe poprat, což je kvalita, která se u viceprezidentů cení – o takzvaném „útočném psovi“ se už dlouho mluví jako o jednom z klasických typů viceprezidenta. Kamala Harrisová evidentně také vyhovuje Baracku Obamovi, který do Bidenovy kampaně vcelku zasahuje. Ostatně o Bidenově případném úřadování se otevřeně mluví jako o Obamově třetím volebním období.

Čtěte také

Tým bývalého viceprezidenta bezpochyby uvažuje i o tom, že by Kamala Harrisová mohla odvádět pozornost Trumpových útoků směrem od samotného Bidena. Jenom pár minut poté, co Biden svůj výběr ohlásil, Trump ihned tweetoval předpřipravený reklamní spot, který se snaží vykreslit Harrisovou jako radikálně levicovou političku. Od úřadujícího prezidenta je to vcelku naivní výkop. Jak mezi jeho příznivci, tak mezi levým křídlem demokratů naopak už rok kolují internetové memy, které si berou za terč senátorčinu minulost jako tvrdé generální prokurátorky: „Kamala is a cop / Kamala je polda,“ píše se v nich.

Někoho by možná mohlo napadnout, že je Bidenova volba zklamáním pro levé křídlo demokratů. Ani v užším výběru kandidátek jich ale nebylo moc takových, které by levici vyhovovaly. Těm dvěma, které tu byly – kongresmance Karren Bass a senátorce Elizabeth Warren – nikdo nedával moc velkou šanci. Tomu, že si Biden vybere právě Warren, možná věřila jenom právě senátorka samotná.

Čekání na chybu oponenta

Může Bidenův výběr nějak výrazně ovlivnit průběh voleb? Když pomineme tu možnost, že se na Harrisovou vyvalí nová zásadní špína, pravděpodobně nemůže. Pravda je taková, že druhé jméno na volebním lístku řadového amerického voliče moc neovlivní.

V případě letošních voleb se sice mluví o tom, že důležitost volby viceprezidentky je vyšší, jelikož Biden je poměrně starý a Harrisová by ho tak mohla nahradit – ať už v příštích volbách v roce 2024 (Biden říká, že znovu kandidovat nebude), nebo nedej bože ještě dříve. To jsou ale zajímavé úvahy spíš pro lidi, kteří se živí psaním o politice.

Matěj Schneider

Skutečnost je taková, že v kontextu letošních voleb není zas tak důležitá identita ani samotného Bidena, natožpak jeho viceprezidentky. Jestli se Bidenovi podaří volby vyhrát, bude to proto, že není Trump, ne proto, že je Joe Biden. Tomu i odpovídá laxnost, s jakou si Biden svou spolukandidátku vybral, a ostatně i to, jak zatím vede celou kampaň. Biden se příliš neukazuje a čeká, že se Trump sestřelí sám. Otázkou stále je, jestli mu úřadující prezident vyhoví.

Autor je publicista

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.