Matěj Schneider: Biden může jenom čekat a doufat. Jestli to takhle půjde dál, spadne mu Bílý dům do klína

8. červenec 2020
Joe Biden

Spojené státy za sebou nemají dobrý půlrok a Donald Trump za sebou nemá dobrý měsíc.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz.

Od nepokojů a protestů, kterých se podle nejdivočejších odhadů účastnil každý desátý Američan, až po vracející se koronavirus – země se zdá být naprosto vymknuta z kloubů. Trump to poprvé během svého úřadování pociťuje skrze průzkumy veřejného mínění. Podle těch nejkrajnějších by ho jeho vyzyvatel Joe Biden porazil i o více než 10 procent – ovšem jen kdyby volby byly dnes a průzkumy se nepletly tak jako minule.

Čtěte také

Průzkumy je proto nutné brát s rezervou, ale nervozitu začínají pociťovat i skalní spojenci Trumpa. „Na pravici to mnoho lidí neříká, ale prezident Trump může klidně tyto volby prohrát,“ říkal před několika dny v jednom segmentu své show moderátor Fox News Tucker Carlson.

Ten není jen tak ledajakou postavou konzervativní stanice. Je autorem jejího nejsledovanějšího pořadu. Prý to má být jediný pořad, na který Donald Trump kouká od začátku až do konce. Když do Spojených států dorazila pandemie koronaviru, byl to právě Carlson, kdo bez pozvání navštívil Trumpa v jeho sídle v Mar-a-Lago a během dvouhodinového dialogu ho donutil brát virus vážně (tedy alespoň na chvilku). Když něco řekne Carlson, Trump poslouchá.

Absolutní minimum

Čtěte také

Mohli byste si proto říkat, že by se situace měl Biden snažit více využít. Ten totiž v posledních týdnech není příliš vidět. V kontextu jeho kandidatury to ale dává smysl. Hodně bylo napsáno o Bidenových absurdních přeřecích – přezdívku „krále přeřeků“ si ostatně vysloužil už dávno před lety.

Někteří Bidenovi spojenci jeho neviditelnost naopak aktivně oslavují. „Bidena vidí dva lidi denně a to je dobře. Nechte Trumpa dělat, to co dělá,“ říkal zjednodušeně na nedávno uniklé nahrávce bývalý demokratický guvernér státu Virginia Terry McAuliffe.

Nejde totiž jenom o přeřeky, ale i o to jak se obecně lidé staví k letošním volbám. Podle nedávného průzkumu CNN 60 procent demokratických voličů chce jít k letošním volbám proti Trumpovi, spíše než pro Bidena. Pro srovnání u republikánů hodlá spíš proti Bidenovi než pro Trumpa volit jen 27 procent voličů.

Čtěte také

O samotného Bidena prostě zas tolik nejde a proto není ani mnoho, co by mohl říct nebo udělat, aby přesvědčil další voliče. Jeho nejlepší šance je nechat Trumpa odradit co nejvíce z těch voličů, kteří ho volili v roce 2016. Ti nemusí nutně přeběhnout do Bidenova tábora. O výsledku voleb rozhoduje stejnou měrou to, kolik lidí k nim nepřijde.

„Možná byste čekali, že nepokoje zvýší podporu pro Trumpa. Spousta lidí ho volila přesně proto, aby zabránila tomu, co se právě teď děje,“ říkal Carlson ve zmíněném monologu.

„Ale když přišlo rabování a rozsáhlé nepokoje, prezident se nezachoval tak rozhodně, jak mnozí doufali: říkal toho málo, dělal ještě méně,“ obviňoval Carlson Trumpa. Artikuloval tak pocit zmaru, který někteří američtí konzervativci cítí nejen kvůli nepokojům, ale také kvůli nedávným liberálním vítězstvím u nejvyššího soudu, často důsledkem hlasů Trumpem dosazených soudců.

Do voleb stále zbývají přibližně čtyři měsíce a může se toho stát ještě mnoho. Podceňovat Trumpovy šance by byla chyba. Jeho tým teď například zjevně doufá v to, že americká ekonomika se vzpamatuje po koronaviru stejně rychle, jako se propadla. Carlson se s vědomím, že ho prezident sleduje, možná snaží Trumpa vyhecovat k aktivitě. Iniciativa je stále v jeho rukou, ale jestli se jí rychle nechopí, může se z Bidena stát prezident, kterému pro zvolení stačilo jen absolutní minimum: nebýt Trump.

Autor je publicista

Spustit audio