Marksová: Dětské domovy rušit nebudeme, ředitelé nemusí mít obavy

20. listopad 2015

Péče o ohrožené děti v Česku se má změnit. Tuzemské i zahraniční instituce Česko kritizují za roztříštěnost péče a vysoký počet dětí v ústavech. Jsme navíc poslední zemí v Evropě, ve které je možné poslat do dětských domovů děti mladší tří let.

Dětské domovy má na starost ministerstvo školství, domovy pro děti do 3 let pak ministerstvo zdravotnictví. Ministerstvo práce se nyní chystá péči o děti převzít a sjednotit ji. Vše závisí na podpisu memoranda mezi všemi zúčastněnými rezorty.

„Je to věc, která se diskutuje už nejméně 15 let,“ uvedla v Dnešním Plusu ministryně práce a sociálních věci Michaela Marksová.

Právě kvůli ohroženým dětem je nutné změnit celý systém péče, dodala. „Dohodli jsme se, že pod nás by měly přejít čistě jen dětské domovy.“

Sjednocení agendy pod jeden rezort je jen prvním z kroků, aby vše bylo mnohem přehlednější a mohlo lépe fungovat, vysvětlila ministryně.

„Abychom byli schopni zřídit a najít služby, které budou připraveny individuálně na míru dítěti a jeho rodině.“

Marksová potvrdila, že jsme skutečně jedna z posledních postsocialistických zemí, která ještě nemá celou agendu sjednocenou pod jedním rezortem.

Memorandum, které čeká na podepsání, je zatím velmi obecné a hovoří o zahájení spolupráce, připomněla politička.

I proto je nutné vyvrátit spekulace, že by sloučením dětské domovy zanikly. „Informace, že bychom dětské domovy rušili, když by pod nás přešly, samozřejmě v žádném případě není pravda. Nám jde o to, aby se služby proměnily. Myslíme na prospěch dětí, ředitelé domovů naprosto nemusí mít obavy.“

„Vydáváme okolo 8,2 miliard korun ročně na péči o ohrožené děti, a celá polovina z toho jde do péče ústavní a jen méně než 10 % je určeno na preventivní péči,“ upozornila ministryně.

Pod preventivní péčí míní Marksová práci s rodinou, včetně poskytnutí sociálního zázemí i bydlení. „Jedním z cílů této transformace je přelití peněz z poloprázdných dětských domovů do preventivních služeb, abychom nemuseli odebírat už nikdy žádné dítě jen ze sociálních důvodů.“

„I kdyby nakonec další ministerstva od dohody couvla, tak rozhodně budeme na zlepšování služeb pracovat i nadále,“ slíbila Michaela Marksová.

autoři: rkr , oci
Spustit audio