Marek Hudema: Konkurenceschopnost Evropské unie stále u ledu

20. duben 2024

Evropská unie zaostává ekonomicky za Spojenými státy. Zatímco v roce 1993 na tom byla Evropa s Amerikou ekonomicky zhruba srovnatelně, od té doby do předloňska vzrostlo americké HDP na obyvatele zhruba o 60 procent, zatímco evropské jen o třicet. Proč tomu tak je, ukazují výsledky nedávného jednání šéfů unijních zemí v Bruselu. 

Hlavy zemí Unie tam mimo jiné probraly zprávu bývalého italského premiéra Enrica Letty o jednotném unijním trhu a konkurenceschopnosti. Mezi spoustou vznešených slov o solidaritě a chválou evropského sociálního modelu zpráva obsahovala i návrhy, jak zlepšit fungování vnitřního evropského trhu. 

Čtěte také

Právě velký trh, který existuje uvnitř Spojených států, dává jejich firmám a ekonomice výhodu a je impulsem k technologickému rozvoji. Americké firmy mohou využívat výhod z rozsahu, jejich zboží je tak levnější a lepší.

Jednotný trh Evropské unie je teoreticky sice větší, jenže v některých oblastech nefunguje. Místo společných pravidel je tu 27 typů národních regulí a je těžké jim vyhovět. 

Čtěte také

Speciálně rozdělený je finanční a kapitálový trh. Přitom právě jeho sjednocení, včetně některých daní a pravidel pro bankroty, by Unii ekonomicky i technologicky pomohlo.

Technologické firmy by si totiž už nemusely chodit pro peníze do Ameriky a skončit nakonec v Silicon Valey místo v Evropě. Jenže evropští lídři se rozhodli říci ne. 

Čtěte také

Pro byly Francie a Německo, ale ty převálcovala koalice malých zemí. Například Irsko nechce přijít o výhodu nízkých daní lákajících do země nadnárodní technologické giganty. I ti sice zvyšují irské HDP, ale nikoliv příjem Irů. Švédsko a Lucembursko zase odmítají celoevropskou regulaci s agenturou sídlící ve Francii. 

Dotace jsou pro voliče viditelnější 

Celý problém se proto má ještě oficiálně prozkoumat, ale fakticky byl dán k ledu. Něco podobného se ostatně stalo už před deseti lety. Jen nyní si mnozí experti mysleli, že zaostávání Evropy už všechny evropské politiky trápí tak, že s tím budou rychle něco dělat. 

Marek Hudema

Jak je vidět, nebudou. Spíš to vypadá, že se pokusí tento problém vyřešit dotacemi, což sice moc nefunguje, ale zase je to pro voliče mnohem viditelnější a pochopitelnější. 

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.