Macron na návštěvě Spojených států lobbuje za zájmy Evropy

Americký prezident Donald Trump není jediným státníkem, který chce svou zemi učinit znovu velikou. Stejný záměr má francouzský prezident Emmanuel Macron, který je v těchto dnech na státní návštěvě Spojených států. Od nástupu Trumpovy administrativy je Macron první cizí hlavou státu, které se takové pocty dostalo, připomíná server americké stanice CNN.

Portál uvádí, že mladý a pragmatický Francouz působí dojmem, jako by raději nedělal nic jiného, než trávil čas se svým americkým, skandály doprovázeným kolegou. Ovšem Macron do Washingtonu nepřijel jen tak pro radost. Ke splnění svého cíle a navrácení prestiže Francii totiž potřebuje právě Spojené státy. Francouzský prezident proto neměl jinou možnost, než se s mužem z Oválné pracovny setkat.

Debata o Sýrii

Byla to ukázka dynamiky, když Macron na začátku dubna vedle Trumpa sehrál vůdčí roli v útoku na Sýrii, jenž měl být nejen trestem za údajné použití chemických zbraní, ale i manifestací obrany západních hodnot. Takové spojenectví ve vnímání CNN posiluje západní civilizaci, neboť mnozí Evropané věří, že Trump těmito hodnotami pohrdá. Je to také jeden z důvodů, proč šéf Elysejského paláce i přes opačný názor Bílého domu požaduje setrvání amerických jednotek v Sýrii.

Zároveň to prý vysvětluje Macronův zájem o Trumpa, který je ve Francii nepopulární stejně tak jako ve zbytku starého kontinentu. Server americké stanice si všímá toho, že francouzský prezident při přijetí v Bílém domě Trumpa letmo políbil na tvář. V pondělí se státníci proletěli vrtulníkem nad Washingtonem, městem, jehož územní plán vypracoval francouzský architekt Pierre Charles L'Enfant, aby pak oba lídři spolu s manželkami povečeřeli ve vile George Washingtona. 

Nesoudící

CNN podotýká, že Trump nabídl Macronovi návštěvu v USA z určitého vděku. Francouzský prezident totiž loni v červenci šéfa americké administrativy u příležitosti oslav pádu Bastily ocenil, a to ještě v době, kdy se většina evropských politiků vzpamatovávala z šoku z Trumpova vítězství a jeho následné politiky. Macron dal jasně najevo, že Trumpovy skandály nemají vliv na to, jak bude s americkým prezidentem vycházet.

„Nejsem ten, který soudí nebo přemýšlí o tom, jestli je váš prezident kvůli skandálům a vyšetřování pro mě či pro svět nedůvěryhodný,“ řekl Macron v nedělním rozhovoru pro americkou stanici Fox News. Dodal, že je v USA proto, „aby jednal s prezidentem Spojených států, kterého zvolili Američané“. Taková slova přitom musela Trumpovi znít jako líbezná píseň, protože on sám se obává, že legitimitu jeho zvolení podrývá vyšetřování ruského vlivu a útoky jeho nepřátel.

Nicméně Macronova přívětivost může vytvářet v americkém prezidentovi jisté dilema. Pokud si francouzského kolegy opravdu tak cení a chce mu přátelství oplatit, může být donucen za to zaplatit politickou cenu. Podle CNN tak vyvstává otázka, jestli uznání, kterého se Trumpovi od Macrona dostává, ospravedlňuje kompromisy amerického prezidenta v tématech, na které má jiný názor nejen Trump, ale i většina jeho loajálních voličů.

Nabídka přátelství

Dát Macronovi to, co chce, by pro Trumpa například znamenalo ustoupit od záměru vypovědět jadernou dohodu s Íránem. Evropská unie by rovněž musela být trvale vyňata z dovozních cel na hliník a ocel a americká vojska by musela setrvat v Sýrii.

Emmanuel Macron k dosažení svých cílů nenabízí pouze vlastní přátelství. Argumentuje také tím, že Washington potřebuje i jiné přátele a spojence. „Jsem jednouchý a přímý,“ řekl Macron pro Fox News s jasným záměrem adresovat své prohlášení muži v Oválné pracovně. Dodal, že nemá smysl válčit s každým či vést obchodní válku proti Evropě nebo Číně. „Potřebujete spojence. A spojenci jsme my,“ vysvětloval Macron.

I ti nejkovanější realisté v prezidentské Národní bezpečnostní radě (NSC) by si podle portálu mohli povšimnout toho, že Francie je v současnosti jeden z nejlépe fungujících členských států Unie, klíčový spojenec NATO a člen Rady bezpečnosti OSN. Bývalý náměstek generálního tajemníka OSN pro politické záležitosti Jeffrey Feltman přesně s takovým vědomím nedávno prohlásil, že Francie je pro Trumpovu vládu „extrémně důležitá“.

“Bratrství rozdílných”

Když Macron v pondělí v Americe přistál, tamní média zaplnily zprávy o jistém „bratrství“ mezi muži, kteří jsou natolik rozdílní věkem, temperamentem a intelektuální přístupem, jak jen je možné si představit.

Ale populární americké označení Macrona jako „Trumpova našeptávače“ je pro CNN nespravedlivé, a to vzhledem k důležitosti návštěvy a politickým rizikům, které sebou nese. Pokud se totiž francouzskému prezidentovi nepodaří Donalda Trumpa přesvědčit a USA pevně ukotvit v Severoatlantické alianci, bude ve vlasti dříve či později čelit otázkám.

Macronova strategie vyžaduje získání Trumpovy přízně. Francouz si však nemůže dovolit, aby on sám nebo Paříž stáli pod přílišným vlivem šéfa Bílého domu. A to především s ohledem na fakt, že lidé, kteří se Trumpovi příliš přiblížili, zpravidla utržili porážku. „Macron je prezidentem Francie a chce ji znovu proslavit. To se mu povede, pokud ho Trump neodmítne, podpoří ho nebo mu alespoň ustoupí stranou,“ myslí si Nicholas Dungan z think-tanku Atlantická rada.

Jak americká stanice dodává, Macronova image evropského lídra je daná tím, že jeho vítězstvím ve francouzských volbách se mu podařilo zbrzdit vlnu populismu v Trumpově stylu, která znepokojila západní demokracie. Úspěchu francouzského prezidenta dopomohla také špatná situace dvou tradičních evropských spojenců Ameriky.

Problematický brexit

Velkou Británii válcují starosti s brexitem, což snižuje její prospěšnost pro Spojené státy. Premiérku Theresu Mayovou omezuje londýnská křehká vládní koalice a Trumpova neoblíbenost mezi Brity zase způsobila, že šéf Bílého domu zatím stále oficiálně nepřijal pozvání královny Alžběty II. k návštěvě nejbližšího amerického spojence.

Napjaté vztahy pak Donald Trump má s německou kancléřkou. Angela Merkelová zřejmě potajmu věří, že Trump nesdílí západní hodnoty a mezi oběma lídry došlo jen k několika chladným setkáním. Merkelovou navíc oslabily loňské spolkové volby. Politička tak nyní má ještě méně prostoru pro upevňování vztahů, které započala rozvíjet už s Barackem Obamou.

Omezená role německé kancléřky se tak projeví v pátek, kdy přijede na pracovní schůzku do Washingtonu. Dočká se úplně jiného přivítání než Emmanuel Macron, myslí si stanice CNN.

autor: rer
Spustit audio

Související