Lukáš Jelínek: Politické pády a návraty

11. březen 2019

Mrtví vstanou z hrobů, apokalypticky se s oblibou straší v béčkových hororech, když se začnou dít divné věci. Občas se podobná scéna odehraje i v politice.

Že se někdejší slavní snaží tu a tam vrátit, je běžné. Ale pokusí-li se o to člověk symbolizující éru, která se podepsala na prudkém poklesu důvěry lidí v politiku, jde přeci jen o událost mimořádnou.

Jiří Leschtina: Langer se vrací. Co dobrého může pro ODS udělat? Dát od ní ruce pryč

Ivan Langer se po osmi letech objevil ve vedení olomoucké ODS.

Ivan Langer se po osmi letech objevil ve vedení olomoucké ODS. A teď se diví, že jeho návrat do politiky vyvolal vlnu negativních reakcí.

Když se kdysi Ivan Langer, hvězda občanských demokratů v letech 1998-2010, letitý místopředseda a za Mirka Topolánka i ministr vnitra, stahoval do ústraní, dušoval se, že ODS nikdy za žádnou jinou holku nevymění.

Slovo dodržel – a současnému předsedovi Petru Fialovi beztak způsobil infarktové stavy. Léta se pohyboval jen v zákulisním šeru, teď byl ale zvolen do vedení regionální rady ODS na Olomoucku. Prý nejde o funkci politickou, nýbrž manažerskou. To ale ať vykládá holubům.

Langer je muž talentovaný a politik všemi mastmi mazaný. Těžko popřít, že v exekutivní funkci též mnohému pomohl. Zbylo po něm i policejní heslo „Pomáhat a chránit“. Ovšem s respektem jako o „Íčkovi“ o něm hovořilo i podsvětí okolo kmotra Mrázka.

Historie se opakuje

Potřeboval jsem si dokázat, že umím žít bez státu, říká Ivan Langer

Právník a bývalý politik Ivan Langer

„Když jsem odcházel z politiky, řekl jsem si, že je úžasná příležitost ve věku, který mám, udělat restart. A zkusit žít jinak. Bez politiky a bez kontaktu s veřejnými zdroji,“ říká host středeční Osobnosti Plus, právník a bývalý politik Ivan Langer.

Bylo by však nespravedlivé nerozdělit pozornost i mezi další politické potížisty. Občanským demokratům například v Moravskoslezském kraji předsedá Pavel Drobil, bývalý místopředseda ODS a exministr životního prostředí, který odvolal šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka poté, co ten upozornil na kšefty Drobilových spolupracovníků uvnitř úřadu.

K vlivným sociálním demokratům, zejména na Liberecku, patří někdejší poslanec Michal Kraus, jenž se na počátku tisíciletí namočil do podivného obchodu s kakaovými boby.

Petr Hartman: Tendr na mýto a ovlivněný rozhodčí

Jaroslav Faltýnek před svým domem v Prostějově

Kdo chce vyhrát zápas a nevěří ve vlastní síly, pokusí se ovlivnit rozhodčího. Spoléhá na to, že s jeho pomocí zdolá soupeře.

Generálním manažerem TOP 09 byl ještě nedávno bývalý vlivný lidovecký poslanec Pavel Severa. Toho však nyní dohnalo podezření z podvodů.

Není na škodu si čas od času všimnout, jak se vede starým známým z dinosauřích etap české politiky. Zvlášť když na tepání jejich hříchů postavilo svůj úspěch Babišovo hnutí ANO. Ale i zde platí stará pravda, kterou od arabských básníků převzali staří latiníci a my ji dnes čteme na branách řady hřbitovů: „Co jste vy, byli jsme i my. Co jsme my, budete i vy.“

Jak jinak než jako výlet po stopách tradičních politiků pojmenovat aktuální kauzu předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka? Copak je normální poletovat mezi zástupci soukromé firmy provozující výběr mýta a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, který firmu prošetřuje?

Ondřej Neff: Když blesk uhodí

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek před svým domem v Prostějově

Původně jsem chtěl glosovat příchod jara, jenže do toho vpadl skandál kolem Kapsche a není divu, že se mi do glosování rašících pupenů nechce.

Faltýnek má ostřílené lokty coby politik, ale i coby byznysmen. Jeho osobní kontakty, ústící ve schopnost dosadit kohokoli kamkoli, jsou proslulé.

Dosáhly i mezi aktéry čerstvé brněnské kauzy týkající se kšeftů s veřejnými zakázkami. Vedle několika podnikatelů vzala policie do vazby i dvojici brněnských reprezentantů hnutí ANO Jiřího Švachulu a Petra Liškutina.

Mimochodem, o Brnu se i v minulosti hovořívalo jako o městě prolezlém šíbry a proradnými politiky. Jenom odpovědnost se stáčela k ODS, která v něm měla dlouhodobě největší vliv. Pak převzalo otěže ANO – a my teď sledujeme vypadávání kostlivců z jeho skříní. Uvidíme, co bude dál: město už mají pod palcem opět občanští demokraté.

Lukáš Jelínek

Historie se opakuje, nebo se přinejmenším ve spirálách vrací. Aspoň díky tomu vidíme, že rozdíl mezi tradičními stranami a novějšími, původně protestními hnutími, až tak velký není. Tam i tam mají černé ovce a tam ani tam leckdy nevědí, co s nimi.

I kdyby si takový Jaroslav Faltýnek musel sbalit svých pět švestek, nikde není psáno, že se co nevidět po vzoru Ivana Langera nevrátí.

Spustit audio