Potřeboval jsem si dokázat, že umím žít bez státu, říká Ivan Langer

26. září 2018

„Když jsem odcházel z politiky, řekl jsem si, že je úžasná příležitost ve věku, který mám, udělat restart. A zkusit žít jinak. Bez politiky a bez kontaktu s veřejnými zdroji,“ říká host středeční Osobnosti Plus, právník a bývalý politik Ivan Langer.

„Dělám advokáta, pracuji velmi tvrdě a docela se nám daří, aniž by součástí mého příjmu byla koruna z veřejných zdrojů. To mě těší, protože jsem si to potřeboval vnitřně dokázat. To, že umím žít bez státu. Současně ale nevylučuji, že pokud bych měl jednou pocit, že jsem v soukromém životě již zanechal určitou stopu, pomýšlel bych na návrat do politiky,“ dodává.

Bývalý český politik Ivan Langer se narodil 1. ledna 1967 v Olomouci. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Paleckého, kde zažil i sametovou revoluci, a byl členem univerzitního a celostátního stávkového výboru studentů. Později vystudoval také práva. Od roku 1991 byl členem ODS a v letech 1996 až 2010 poslancem Poslanecké sněmovny, kde zastával osm let i funkci jejího místopředsedy. Vrcholem jeho politické kariéry byly funkce ministra informatiky a ministra vnitra.

Politika funguje jinak

Vedle úspěchů ale Langer bilancuje také své životní prohry, konkrétně výsledek parlamentních voleb roku 2010, kdy byl voliči na kandidátce vykroužkován a skončila tím jeho politická kariéra.

Myslím si, že to byla extrémní kampaň, která se tehdy vedla. Na jedné straně byla proti Paroubkovi a na druhé straně proti Langerovi. To je jedna věc. Ta druhá je o tom, proč se o mně říká, že jsem kontroverzní. Člověk dělal rozhodnutí, která se někomu líbila a někomu nelíbila. Politika na rozdíl od činností, které zanechávají stopu a dělají chleba a radost v soukromém životě, funguje podle úplně jiných pravidel. Víc pracuje s tím, jak se věci jeví, než s tím, jak se věci ve skutečnosti dějí,“ říká a mezi svá další chybná rozhodnutí řadí mimo jiné uznání samostatnosti Kosova.

Jsem homo politicus, ale v současné politice není nic, co by mě lákalo k návratu.
Ivan Langer

Stále sleduji okolí

Podle Langera je v současné politice množství bolavých věcí, které ho od aktivního zapojení odrazují. Jestli mě něco trápí nejvíce, tak je to škrcení svobody prostřednictvím dalších a dalších regulací a současně proměna státu a jeho institucí v biřice s karabáčem, který nás dnes a denně mlátí. A hlavně za to nenese zodpovědnost,” uvádí.

Ke svému vlastnímu politickému profilu a tomu, jak ho jeho pověst ovlivňuje v osobním životě, pak říká: „Pokud jste politik, kterého si lidé pamatují, máte vypálený cejch. Pokud jste kontroverzní, to znamená, že máte názory a ty u někoho rezonují pozitivně, u někoho negativně, ale v každém případě rezonují. Tudíž si vás jako nositele této myšlenky zapamatují. Stále se proto setkávám s tím, že když jdu do hospody, dávám pozor, kdo se kouká, jestli si mohu dát víno nebo dvě piva. A to je narušení intimního prostoru.    

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Dozvíte se také, jaký má Ivan Langer názor na přijímání syrských uprchlických dětí.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související