Jiří Leschtina: Langer se vrací. Co dobrého může pro ODS udělat? Dát od ní ruce pryč

7. březen 2019

Ivan Langer se po osmi letech objevil ve vedení olomoucké ODS. A teď se diví, že jeho návrat do politiky vyvolal vlnu negativních reakcí.

Někdejší ministr vnitra tak jen potvrdil, že během politického půstu nepochopil vůbec nic.

Zvolení Ivana Langera považuji za chybu olomouckých kolegů. Nevidím v tom žádný přínos, soudí Petr Fiala (ODS)

Petr Fiala

Brexit je důkazem krize integračního procesu a Evropská komise se snaží Británii ponížit. Tato slova předsedy ODS Petra Fialy vyvolala živou debatu a dohady o tom, jakou Evropu si občanští demokraté vlastně představují.

Anebo předstírá nepochopení, že pro veřejnost zůstává jedním ze symbolů divoké éry stranického klientelismu, jenž způsobil rodící se demokracii těžké poruchy, s nimiž se potýkáme dodnes.

Langer se vyšvihl do nejužšího vedení strany v době, kdy jejího předsedu Klause opouštěli Josef Zieleniec, Jan Ruml, Ivan Pilip, Milan Uhde a další osobnosti, které nedokázaly vstřebat skandály s falešnými sponzory a černým kontem ODS.

Byl jedním ze strůjců volební kampaně Doleva nebo s Klausem a poté i jedním ze signatářů tak zvané opoziční smlouvy mezi Klausovou a Zemanovou stranou. Tedy mocenského paktu, pod jehož záštitou se ODS (ale i ČSSD) zmocnili kmotři napojení na neprůhledný byznys a často i na organizovaný zločin.

Oživlé Íčko

V těch dobách se zrodila Langerova přezdívka „Íčko“. Tak o něm v odposleších mluvil král podsvětí František Mrázek s podnikatelem Luďkem Sekyrou. Což je jeden z působivých impulsů, které z Ivana Langera udělaly symbol klientelistických časů ODS, srovnatelný snad jen s Pavlem Bémem. Ten se na základě odposlechů pro změnu vepsal do veřejné paměti jako „Kolibřík“.

Potřeboval jsem si dokázat, že umím žít bez státu, říká Ivan Langer

Právník a bývalý politik Ivan Langer

„Když jsem odcházel z politiky, řekl jsem si, že je úžasná příležitost ve věku, který mám, udělat restart. A zkusit žít jinak. Bez politiky a bez kontaktu s veřejnými zdroji,“ říká host středeční Osobnosti Plus, právník a bývalý politik Ivan Langer.

Langer se ohání soudním verdiktem, že jeho spojení s Mrázkem se neprokázalo. Jenže to nic nemění na tom, že Mrázek se Sekyrou o něm důvěrně mluvili. A to především zůstává v povědomí veřejnosti.

Langer teď tvrdí, že existují Langerové dva. Jeden virtuální, dílo médií. A druhý reálný, který modernizoval policii, otevřel archivy Státní bezpečnosti, stál u založení Ústavu pro výzkum totalitních režimů.

Samozřejmě, to jsou zásluhy ministra vnitra. Jenže daleko víc zůstává v paměti televizní záběr na tohoto ministra vnitra při prezidentské volbě 2008, jak nadává Martinu Bursíkovi za jeho projev vůči Václavu Klausovi a zlověstně syčí, že někdo půjde bručet.

Detektivové si z Langerova bytu odvezli řadu materiálů. Detaily zveřejní v řádu dnů

Ve chvíli, kdy Ivana Langera přivezli do Olomouce, střežilo jeho dům šest policistů v kuklách

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zadržel v souvislosti s včerejším zásahem v Praze a Olomouckém kraji několik lidí. Detektivové prověřují krajské policejní ředitelství a jeden celostátní útvar. Včera zasahovali také v bytě exministra vnitra Ivana Langera, odkud si odvezli pytel plný dokumentů.

Už jen to, že Ivan Langer se znovu vynořil a hlásí se do služeb demokracie, musí na leckoho působit jako dost drzá provokace. Exministr tím vlastně dává najevo, že lidi považuje za hlupáky, kteří se nechají znovu a znovu podvádět.

O opaku se přitom nedávno přesvědčil jeho někdejší stranický šéf a premiér, Mirek Topolánek, který utrpěl drtivou porážku v prezidentských volbách. A kdo že mu pomáhal s kampaní? Nepoučitelný pan Langer.

Předseda ODS Petr Fiala si zřejmě uvědomuje, jak devastující může být Langrovo znovuzrození pro stranu. A to právě v době, kdy se snaží přesvědčit veřejnost, že ODS se naprosto a nezvratně odstřihla od kmotrovské minulosti.

Jiří Leschtina

Asi proto se jinak zdrženlivý pan profesor vyjádřil docela ostře: „Považuji tuto volbu za chybu olomouckých kolegů, nevidím v tom žádný přínos a jsem přesvědčen, že lidé, kteří tak dramaticky ztratili důvěru voličů, by měli nechat své místo nové politické generaci.“

Oživlé Íčko se ale už rozjíždí. Hlásá, že jeho zkušenosti jsou dobrý základ k tomu, aby s kolegy vymysleli co nejlepší volební strategii. Jestlipak ho někdo z kolegů dokáže přesvědčit, že to nejlepší, co může pro ODS udělat, je dát od ní ruce pryč?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.