Petr Hartman: Tendr na mýto a ovlivněný rozhodčí

8. březen 2019
Jaroslav Faltýnek před svým domem v Prostějově

Kdo chce vyhrát zápas a nevěří ve vlastní síly, pokusí se ovlivnit rozhodčího. Spoléhá na to, že s jeho pomocí zdolá soupeře.

Také tímto směrem by se mohl odvíjet podivný příběh výběru provozovatele mýtného systému na tuzemských silnicích. Vychází z informací, které postupně pronikají do médií.

Petr Hartman: Kapsch nemůže pochopit, že květen není září

Mýtná brána společnosti Kapsch

Květen není září. To chápe i malé dítě, které se ve škole naučilo kalendář. Vysvětlete to však firmě, která se neúspěšně ucházela o státní zakázku v řádu miliard korun.

Ve zmiňovaném tendru neuspěla firma Kapsch. Svoji prohru chtěla odvrátit pomocí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Stížnost se týkala údajně neregulérních podmínek výběrového řízení a jeho průběhu.

Antimonopolní úřad dal firmě zapravdu. Po pár měsících však svoje původní rozhodnutí zrušil. V mezidobí se přitom neobjevily žádné nové a zásadní skutečnosti.

Pochopitelně tento veletoč vyvolal řadu pochybností. Ty by mělo objasnit policejní vyšetřování. Mohlo by vycházet z konstrukce, že rozdílná stanoviska antimonopolního úřadu byla způsobena zásahem politiků.

K čemu přispěl rozhodčí

Policie dorazila i do Prostějova, kvůli šéfovi poslanců ANO Faltýnkovi a sportovnímu manažerovi Černoškovi

Jaroslav Faltýnek s novináři před svým domem

Z korupce podezírají detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu předsedu antimonopolního úřadu Petra Rafaje a ředitele české pobočky Kapsche Karla Feixe. Podezření souvisí se zakázkou ministerstva dopravy na výběr elektronického mýtného a vyplývá z příkazu k domovní prohlídce. 

Konkrétně druhého nejmocnějšího muže v hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Ten se měl stýkat s šéfem firmy Kapsch Karlem Feixem a také s šéfem antimonopolního úřadu Petrem Rafajem.

Ten byl z titulu své funkce oním pomyslným rozhodčím, který měl pomoci k nesportovní výhře. Problém je v tom, že to nedokázal. Původní verdikt dávající stížnosti firmy Kapsch za pravdu byl relativně rychle zrušen. Smlouva s novým provozovatelem byla podepsána.

Jaroslav Faltýnek nebyl dostatečně silným hráčem, který by dovedl zápas do vítězného konce. Buďto byl rozhodčí v poločase nějakým způsobem přinucen pískat rovinu, nebo se do hry vložil jiný silnější zákulisní hráč.

Petr Holub: Mýto jako antická tragédie

Mýtné brány

Stává se, že některé současné události připomínají antickou tragédii. To je také případ veřejné soutěže na provozovatele mýta, která má za sebou další dějství.

Ten dokázal zvrátit průběh zápasu ve prospěch konsorcia CzechToll/Skytoll, které by mýtný systém mělo provozovat místo firmy Kapsch. Kdo to byl, to policie neví, nebo raději vědět nechce. 

Pochopitelně nelze v tuto chvíli úplně vyloučit, že podivné okolnosti provázející tendr na výběr mýta na tuzemských silnicích jsou dílem náhody. Dvě protichůdná rozhodnutí během pár měsíců byla způsobena pouze rozdílným vyhodnocením stejných skutečností.

Politici do rozhodování Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nijak nezasahovali. O tendr se zajímali pouze z pozice svých funkcí. Motivací bylo ušetřit státu peníze.

Petr Hartman

Bylo by s podivem, kdyby se takto nehájili ti, na které se v souvislosti s mýtem zaměřila policie. Následující týdny ukáží, zda se vyšetřovatelům podaří takovouto verzi narušit různými důkazy včetně shromážděných odposlechů a někoho obvinit. Jejich pozici stěžuje skutečnost, že pomyslný zápas firma Kapsch prohrála. Zároveň k tomu výrazně přispěl rozhodčí, který měl být v její prospěch údajně ovlivněný.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.