Lukáš Jelínek: Nový název ani prezident Zeman ČSSD nespasí

31. leden 2019
Sjezd ČSSD v Hradci Králové

Vzbudit pozornost se dá různě. Sociální demokracii se to povedlo v posledních dnech dokonale, a to u jejích voličů současných i bývalých - námětem na přejmenování partaje s více než stočtyřicetiletou historií.

Pamětníci hovoří o „šíleném nápadu“, poněvadž jim navržená zkratka SD evokuje nechvalně známou zpravodajskou službu SS a NSDAP.

Jihočeským krajským předsedou ČSSD bude nadále Jiří Zimola

Jiří Zimola

Krajským předsedou ČSSD na jihu Čech zůstane Jiří Zimola. Na sobotní krajské konferenci strany v Táboře získal téměř šedesát procent hlasů.

Tipuji však, že inspirace přišla odjinud. Na Slovensku vládne subjekt s oficiálním názvem Smer-SD. Kdysi pohltil sociální demokracii. Je stále dost populární, ale klasické sociálně demokratické myšlenky jsou v něm spíš doplňkem než ideovým jádrem.

Možná i u nás někoho napadlo vybudovat novou, postsociálnědemokratickou levici – a začít právě názvem. Každopádně jde o zmatený pokus, k jehož autorství se již nikdo ani nehlásí. ČSSD je značka, která rozhodně není natolik ušpiněná, aby bylo nutné se jí zbavovat.

Rovněž není proč přeorávat celé stanovy oranžových. Chtějí být pružnější a rychleji reagovat na události? K tomu se ztenčení orgánů či elektronizace hlasování může hodit.

Poměry v ČSSD jsou vratké

Nebylo by na škodu svěřit větší moc řadovým členům, ať už v referendech, nebo přímých volbách.

Petr Holec: Nakousnuté jablko ČSSD

Jana Maláčová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová vyšlápla k funkci místopředsedkyně ČSSD a v rámci sběru krajských nominací potřebovala být vidět.

Pak ale nedává smysl, když komise, která se chystá na březnovém sjezdu předložit novelu stanov, prosazuje zrušení kvót pro zastoupení obou pohlaví či mladých ve stranických orgánech a na kandidátkách, což je přitom věc, kterou si sociální demokraté schválili v roce 2014 v referendu. K čemu přímá demokracie, když mají její plody končit na kompostu?

Prospěšná zato může být snaha licencovat místní organizace, aby nevznikaly i takové, pro něž stranický program nic neznamená. Občanským demokratům se takto podařilo očistit od těch, kterým šlo jen o mocenské zázemí bez vztahu k idejím a hodnotám.

Přesto platí, že čerstvé členy a voliče lze snáze nalákat prací a vizemi než formalitami. Především musí vidět, že ČSSD reprezentuje autentický levicový program a že na rozdíl od Andreje Babiše, jenž co chvíli sliní prst, z něj necouvne.

Jindřich Šídlo: Staněk versus Maláčová. A jaká je vlastně ČSSD?

Jindřich Šídlo

Dobrá zpráva pro sociální demokraty: voliči si konečně mohli všimnout, že v Babišově vládě sedí za sociání demokraty ministr kultury jménem Staněk.

Paniku, kterou jak u ANO, tak u tradiční pravice působí svými návrhy ministryně Jana Maláčová, jež získala urážlivou přezdívku „Venezuela“, může mít Lidový dům za sympatický lakmusový papírek.

Předseda Jan Hamáček zase připomíná, že je žádoucí zajistit státnímu rozpočtu dostatek příjmů, zejména zdaněním velkých korporací, aby bylo na péči o rodiny, seniory a další skupiny, které si nemohou ani za ekonomické prosperity příliš vyskakovat.

Aby se o představách ČSSD dozvěděli její potenciální fandové, musí být strana otevřená a hlasitá. K tomu nepochybně potřebuje fungující a co nejjednodušší strukturu.

Ivan Hoffman: Čekání na ČSSD

ČSSD

Osud vlády Andreje Babiše závisí na rozhodnutí koaličního partnera, tedy sociálních demokratů.

Vzdávat se dobře známého názvu nebo zásad, které si již členové odhlasovali v referendu, by ale bylo kontraproduktivní. Nakonec se může docela dobře stát, že zástupné problémy budou delegáty sjezdu zdržovat od toho nejdůležitějšího – debaty o politické strategii a taktice.

K mnoha zbytečným vzrušeným debatám nepochybně přispěje i pozvání prezidenta Miloše Zemana na vrcholné sociálně demokratické jednání. Pokud přijede, nepochybně pronese něco kontroverzního. V posledních měsících ostatně nečiní nic jiného, pouze soustavně zpochybňuje instituce demokratického právního státu a útočí na média a své oponenty.

Lukáš Jelínek

Dá se očekávat, že část sociálních demokratů se za Zemana postaví, jiná jej bude kritizovat. O tom, že poměry v ČSSD jsou stále vratké, svědčí i sobotní znovuzvolení Jiřího Zimoly do čela jihočeské organizace.

Hrozí tak, že na sjezdu se opět rozhoří spory, které sociální demokracii nepomáhají, nýbrž ji oslabují, a které zastíní programové poselství, jež občané od ČSSD očekávají.

Spustit audio