Ivan Hoffman: Čekání na ČSSD

21. listopad 2018

Osud vlády Andreje Babiše závisí na rozhodnutí koaličního partnera, tedy sociálních demokratů.

Otázkou je, zda je pro ně politicky komfortní odebrat se do opozice, anebo zda je rozumnější ve vládě sloužit občanům.

Lukáš Jelínek: Ztracený rok v životě ČSSD

Předseda ČSSD Jan Hamáček a Jiří Zimola

Říká se tomu déjà vu. Debaty obklopující v těchto dnech sociální demokracii se zde přece vedly už před rokem.

Vzhledem k tomu, že vláda funguje, Andrej Babiš se k ČSSD chová korektně a těší se podpoře prezidenta, se kterým se Jan Hamáček snaží být zadobře, odchod ČSSD do opozice není pravděpodobný.

Mohou na něm mít zájem ti sociální demokraté, které vývoj odsunul na vedlejší kolej, jenomže jejich vliv odpovídá tomu, že jsou na vedlejší koleji.

Aféra kolem Andreje Babiše juniora nebude mít na vztah Jana Hamáčka s premiérem negativní vliv. Spíše naopak.

Opozice nemá problém s vládou

Hamáček se coby ministr vnitra postará o důkladné prošetření všech podezření a protože nebude mít zájem policii proti premiérovi zneužít, výsledkem bude s velkou pravděpodobností suché konstatování, že nemocnému Babišovi juniorovi jeho otec neublížil.

Jiří Leschtina: Odchodem z vlády už nemá ČSSD co ztratit

Předseda ČSSD Jan Hamáček (uprostřed), předseda poslaneckého klubu strany Jan Chvojka (vpravo) a poslanec Roman Onderka na tiskové konferenci poslaneckého klubu ČSSD

Při pohledu na semknuté šiky poslanců ANO za ohroženým premiérem a na podporu prezidenta, přejícího Andreji Babišovi pevné nervy, zdá se být jedno jisté.

Ohledně staré dotační kauzy má pak ČSSD pro účast ve vládě stále stejné alibi v podobě presumpce neviny.

Opozice před pátečním pokusem o vyslovení nedůvěry vládě sní o tom, že někteří koaliční poslanci vlivem mediálně zjitřené atmosféry zradí ČSSD a ANO. Jde ale skutečně o pouhý sen, neboť jako realisté vědí, že nikdo nezradí a jediným výstupem z této pseudokrize budou plamenné projevy o ohrožení svobody a demokracie.

Ty pak budou kontraproduktivní, neboť občané vidí, že opozice nemá problém s vládou řešit běžnou agendu, diskutovat o rozpočtu anebo koordinovat stanoviska ke kontroverzním zahraničním smlouvám.

Ivan Hoffman

Teoreticky je samozřejmě možné, že Andrej Babiš bude muset opět dojednávat vládu s důvěrou parlamentu a měsíce se zde bude řešit, zda je ústavní, když vládne v demisi.

Při pohledu na jednání vlády, která se například shodla na navýšení minimální mzdy, se ale zdá, že na destabilizaci poměrů má zájem pouze menšina zákonodárců a většina že je smířena s tím, jak voliči rozdali karty.

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio