Petr Holec: Nakousnuté jablko ČSSD

29. leden 2019

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová vyšlápla k funkci místopředsedkyně ČSSD a v rámci sběru krajských nominací potřebovala být vidět.

Takže zatímco cestovala do švýcarského Davosu, pustila ČSSD na sociální sítě dloubnutí do premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše, který zamířil na stejné místo.

Jana Maláčová: Udělám maximum pro zvýšení životního minima

Jana Maláčová (ČSSD), ministryně práce a sociálních věcí

Rodičovský příspěvek se zvýší – rodiče dětí mladší čtyř let mají od roku 2020 dostávat o 80 tisíc korun více. „Jsem ráda, že hnutí ANO si osvojilo program sociální demokracie,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD. Podaří se zvýšit i životní minimum?

„My v Davosu nerozdáváme budovy ministerstev nadnárodním firmám jako Andrej Babiš. Za ČSSD je ve Švýcarsku Jana Maláčová a jedná o tom, jak pomoct těm, kteří si mobil s nakousnutým jablkem nemůžou dovolit,“ napsala ČSSD.

Šlo o reakci na Babišova slova o tom, že v Davosu jednal s šéfem firmy Apple Timem Cookem o možnosti otevřít v Praze v budově ministerstva pro místní rozvoj první Apple Store ve střední a východní Evropě.

„Zatím jsou jen v deseti evropských zemích. Chceme, aby i naši občané měli možnost mít technologické novinky ve stejný čas jako v těchto zemích. Je to prestižní záležitost,“ řekl premiér. 

Dokousnout jablko

Ironie je, že se Maláčová nechala cestou do Švýcarska v letadle vyfotit s bohatou výbavou právě od Applu a na Twitter ještě přidala vzkaz: „Ready to go! Světové ekonomické fórum v Davosu čeká. Dnes večer tam budu mluvit o budoucnosti práce, tak zůstaňte ve spojení!“

Petr Holec: Přeceňovaná ministryně Maláčová a její záporné skóre

Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí

Ministryně práce a sociálních věcí ČSSD Jana Maláčová nedávno oznámila, že se chce na březnovém volebním sjezdu stát místopředsedkyní strany.

Ve spojení zůstalo na sociálních sítích hned několik lidí, z nichž jeden Maláčové napsal: „Na twitteru stačí, když jim řeknete, že bez práce nejsou koláče, a můžete jet zpátky.“

Epizoda s Applem je příznačná nejen pro Maláčovou, ale i celou ČSSD. Při svém nástupu do ministerské funkce byla Maláčová v podstatě neznámou političkou, rychle si ale začala budovat jméno výrazným zvyšováním většiny sociálních dávek.

Tím se ovšem stejně rychle dostala do sporu s Babišem, který naposled vygradoval hádkou o obědy zdarma pro školáky: zatímco Maláčová a ČSSD chtěla dát obědy zadarmo plošně všem dětem, Babiš a ANO jen těm „chudším“, jejichž rodiče na ně berou sociální dávky. ČSSD kvůli tomu dokonce svolala koaliční radu, nejen boj o obědy ale s ANO prohrála.

Jana Maláčová: Nejdříve se musí zlepšit vymáhání alimentů, pak může nastoupit stát

Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí

Zhruba 115 tisíc lidí u nás dluží svým dětem alimenty. Vládní koalice debatuje o tom, že by za ně výživné platil stát a následně od rodičů vymáhal. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD nastiňuje dvě různé varianty, na kterých se pracuje.

Nejde samozřejmě jen o obědy, ale celou tvář ČSSD. V březnu ji čeká klíčový volební sjezd, který rozhodne o její budoucnosti. Strana nemá žádné velké volební téma ani populární politiky a v osobě Maláčové se jí vlastně jen vrací starý spor.

Už na sjezdu v březnu 2011 kandidoval na jejího šéfa Michal Hašek s tím, že ČSSD nesmí být jen stranou sociálních dávek. Těsně tehdy prohrál s Bohuslavem Sobotkou a jedním z důsledků toho jsou i poslední volební fiaska ČSSD.

Strana prostě odložila svou programovou modernizaci a i v době rekordně vysoké zaměstnanosti a nedostatku pracovní síly zůstala stranou sociálních dávek. Je to její vlastní nakousnuté jablko a ani Maláčová zatím nemá odvahu dokousnout ho.      

Autor je komentátor Info.cz 

autor: Petr Holec
Spustit audio