Petr Holec: Přeceňovaná ministryně Maláčová a její záporné skóre

3. leden 2019
Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí

Ministryně práce a sociálních věcí ČSSD Jana Maláčová nedávno oznámila, že se chce na březnovém volebním sjezdu stát místopředsedkyní strany.

I proto teď začala být hodně aktivní a přicházet s vlastními vládními návrhy, které by ji zviditelnily.

Jindřich Šídlo: Staněk versus Maláčová. A jaká je vlastně ČSSD?

Jindřich Šídlo

Dobrá zpráva pro sociální demokraty: voliči si konečně mohli všimnout, že v Babišově vládě sedí za sociání demokraty ministr kultury jménem Staněk.

Maláčovou totiž dlouho nikdo neznal a i její ministerský start byl spíš méně viditelný než razantní. Tři měsíce před sjezdem ČSSD má ale zatím na kontě spíš negativní vládní skóre. A taky stále více konfliktů s hnutím ANO premiéra Andreje Babiše. 

Po nástupu do ministerské funkce Maláčová řekla, že ČSSD šla do vlády s ANO hlavně proto, aby lidem vrátila placené první tři dny nemocenské. V době, kdy Česko řeší zoufalý nedostatek lidí na práci, to určitě je trochu paradoxní důvod.

Navíc nemocenská už předtím prošla do vládního programu i přes odpor ANO, které s ní nesouhlasí, obětovalo ji ale za vznik vlády. Maláčová se ještě v půlce listopadu přihlásila ke zvýšení minimální mzdy, od té doby ale sklízí spíš politické prohry.

Co se v politice počítá

Jana Maláčová: Udělám maximum pro zvýšení životního minima

Jana Maláčová (ČSSD), ministryně práce a sociálních věcí

Rodičovský příspěvek se zvýší – rodiče dětí mladší čtyř let mají od roku 2020 dostávat o 80 tisíc korun více. „Jsem ráda, že hnutí ANO si osvojilo program sociální demokracie,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD. Podaří se zvýšit i životní minimum?

ANO razantně odmítlo vyšší sektorovou daň pro banky a mobilní operátory i zvýšení životního minima. A silnějšího vládního partnera i školskou veřejnost ministryně zaskočila i svým návrhem na prodloužení školní docházky.

Z vyšších daní nejen pro banky chce Maláčová zaplatit školní obědy zdarma, které chce i ANO, jen ne z vyšších firemních daní. Babiš totiž už nějakou dobu přesvědčuje velké a převážně zahraniční firmy včetně bank či mobilních operátorů, aby v Česku nechaly víc peněz z dividend, které si posílají do svých mateřských zemí. Vyšší daně by tuhle jeho snahu ukončily.

ANO teď odmítlo i návrh Maláčové na zvýšení životního minima. A to s tím, že ho chce zvýšit až od roku 2020 poté, co se zásadně změní i kompletní systém sociálních dávek.

Karel Hvížďala: Zeman, Maláčová, rituály a symboly

Prezident Miloš Zeman s ochrankou

Nejprve si objasněme pojmy rituál a symbol. Slovo rituál vychází z latinského ritualis, což znamená obřadný. Slovy obřad, ceremonie, ceremoniál pak označujeme chování založené na tradičních, osvědčených, časem prověřených pravidlech.

„Shodujeme se na zvýšení životního minima, neshodujeme se na termínu a jak to udělat,“ komentovala to ministryně financí ANO Alena Schillerová. A podobně zatím dopadl i návrh ministryně ČSSD prodloužit povinnou školní docházku tak, že by místo v patnácti končila až v osmnácti letech.

„Přímo s ministrem jsem se o tom nebavila,“ řekla Maláčová poté, co svým návrhem nejvíc překvapila ministra školství ANO Roberta Plagu. Ministryně ČSSD nejspíš zkouší, aby ve vládě před klíčovým volebním sjezdem partaje od spolustraníků nevyfasovala stejnou nálepku nevýraznosti jako její partajní šéf a vicepremiér Jan Hamáček.

V politice se ovšem nepočítá to, co navrhnete, ale co prosadíte. A v tom má zatím Maláčová záporné skóre. 

Autor je komentátor Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.