Jana Maláčová: Udělám maximum pro zvýšení životního minima

Rodičovský příspěvek se zvýší – rodiče dětí mladší čtyř let mají od roku 2020 dostávat o 80 tisíc korun více. „Jsem ráda, že hnutí ANO si osvojilo program sociální demokracie,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD. Podaří se zvýšit i životní minimum?

Vláda vznikla podle Maláčové téměř rok po volbách a čas na prosazování priorit se zkrátil. „V tuto chvíli je pro mě důležitý výsledek,“ vysvětluje s tím, že oběma koaličním partnerům se daří nalézt střední cestu.

Moderátor Tomáš Pancíř v té souvislosti připomíná, že navýšení příspěvku bude podle odhadů znamenat pro státní rozpočet kolem devíti miliard korun. „Mým úkolem je, abychom měli soudržnou společnost, fungující sociální politiku,“ vyzdvihuje s tím, že dohoda ukazuje, že se ministerstvo financí tohoto úkolu zajistit finanční prostředky chopilo.

Není v zájmu naší společnosti, abychom jednotlivé členy společnosti poštvávali proti sobě
Jana Maláčová

A podaří se prosadit ve vládě také zvýšení životního minima? Jana Maláčová zdůrazňuje, že proto udělá své maximum. „Jestli si nějaká částka zaslouží navýšení, tak je to právě životní a existenční minimum, je to ochrana nejzranitelnějších členů naší společnosti,“ vysvětluje.

Dvě třetiny, tedy 62 procent lidí závislých na těchto částkách nemohou pracovat – jedná se podle Maláčové o desetitisíce dětí, seniorů, invalidních důchodců a dalších…

Na zbývajících 38 procent pak míří takzvaný balíček zaměstnanosti, který připravuje. „Aby lidé, kteří mohou pracovat, aby tak učinili,“ uzavírá.

Jak bude fungovat pracovní tým pro důchodovou reformu? A podaří se narovnat důchody mužů a žen?

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související