Lucie Priknerová: Trumpova krizová opatření jsou lepením děr na klesající lodi

14. srpen 2020

Pandemie koronaviru je ve Spojených státech v plném proudu a americký prezident Donald Trump se rozhodl hasit neutěšenou ekonomickou situaci mnoha domácností exekutivními příkazy. To ovšem vyvolalo vlnu kritiky.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Po neúspěšných jednáních s kongresmany podepsal příkazy dotýkající se daňové politiky a v ní Kongres nevidí jednostranné zásahy rád. Aby došlo k realizaci těchto příkazů, bude jim Kongres muset odsouhlasit financování.

Čtěte také

Prezidentova opatření nemají žádný převratný obsah, naopak jde často o modifikaci stávajících aktivit, a to kontroverzním způsobem. Například prodloužil krizovou podporu nezaměstnaným, kteří ovšem dostanou nižší částku než doposud. Navíc to, jak bude podpora financována, je zatím ve hvězdách. Bílý dům chce po státech, aby část této podpory vyplácely z vlastní kapsy, což je problematické, protože vlivem pandemie utrpěly velké ekonomické škody.

Prezident také do konce roku vyhlásil daňové prázdniny na daně z příjmu pro nejchudší zaměstnance. Tato daň je ale zdrojem financování pro programy Social Security a Medicare. Trump slíbil, že když na podzim vyhraje volby, zruší tuto daň úplně. Kritici tvrdí, že exekutivní příkaz je prezidentovým prvním krokem, jak finančně oba programy odříznout.

Bezzubé příkazy

Jeho další příkaz je ještě bizarnější. Krize přinesla řadu neplatičů, ať už nájemníků, tak majitelů bytů. Tento problém ošetřovalo moratorium, které bránilo některé z nich před vystěhováním. Jenže moratorium v červenci vypršelo. Prezidentův exekutivní příkaz ho neprodlužuje, ale pouze nařizuje administrativě, aby našla způsoby podpory pro tyto neplatiče. Příkaz je tudíž velmi bezzubý a v důsledku nemusí mít významný dopad.

Čtěte také

Lídr demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer označil Trumpovy exekutivní příkazy za příliš úzce pojaté. Přesně to je problém prezidentových kroků. Jde o kapku v moři. Prodloužil sice některá opatření, ale situace chudých Američanů se může v absolutním měřítku zhoršit.

Blížící se volby

Je možné se domnívat, že voliči mu to na podzim pěkně spočítají, jenže i tuto sociální politiku může Trump prodat. Pokud exekutivní příkazy zaobalí jako snahu odvrátit sociální krizi navzdory hádavému Kongresu, který nebyl ochoten uzavřít dohodu, může na tom paradoxně získat politické body. Otázka je, jestli mu i tentokrát voliči uvěří.

V jeho prospěch svědčí i fakt, že jeho ministr financí Steve Mnuchin se dohodl s předsedkyní Sněmovny reprezentantů, demokratkou Nancy Pelosiovou, na obnově jednání ke koronavirové pomoci. Nepůjde ale o závratně oslnivou strategii, kterou by Trump nabídl svým voličům jako předvolební trumf. Zatím to vypadá jako příprava několika vln ad hoc opatření.

Trumpovi už od počátku koronavirové krize ujel vlak a teď to bude těžko dohánět. A tato zamrzlost je třaskavou municí, kterou dostane do rukou jeho volební rival Joe Biden. Je jasné, že by Bílý dům rád finance proinvestoval a sociální výdaje mohou být chápány jako černá díra, ale Trump by si měl uvědomit, že stabilita je pro něj dobrá a že je proto nezbytné zabránit ekonomickému kolapsu těch nejchudších, pokud nechce znovu protesty v ulicích.

Ty by se z rasové otázky mohly posunout k širšímu problému společenských nerovností. I když demonstranti zrovna nepatří mezi Trumpovy voliče, vytváří společenskou atmosféru, která může zviklat i část nerozhodnutých k tomu, aby si začali pokládat otázky a hodnotili prezidenta na základě reálných kroků, a nikoliv pouze dojmů.

Autorka je publicistka

Spustit audio

Související