Spojené státy pod vedením Trumpa opravdu opouští WHO, Biden už mluví o návratu, píší USA Today

8. červenec 2020

„Vážená Světová zdravotnická organizace, je konec. S pozdravem, prezident Trump.” I tak by podle USA Today mohl s lehkou nadsázkou vypadat vzkaz šéfa Bílého domu. Americký Kongres dostal formální oznámení o jeho rozhodnutí stáhnout Spojené státy ze Světové zdravotnické organizace (WHO). To začne platit v červenci příštího roku.

Donald Trump a jeho poradci v minulosti obvinili zdravotnický pilíř Organizace spojených národů (OSN) z toho, že v případě nemoci covid-19 nejednal dostatečně rychle a že nedokázal přimět Čínu k větší transparentnosti ohledně rozsahu a závažnosti ohniska koronaviru.

Čtěte také

Podle demokratů je rozhodnutí vystoupit z organizace nezodpovědné, protože během pandemie je prý mezinárodní spolupráce nezbytná pro řešení krize.

„Neochrání to americké životy nebo zájmy. Necháváme Američany nemocné a Ameriku osamělou,“ řekl k tomu demokratický senátor Bob Menendez. Rozhodnutí kritizuje i Trumpův soupeř v boji o Bílý dům Joe Biden. Někdejší viceprezident a demokratický kandidát na prezidenta uvedl, že když vyhraje volby, znovu se k WHO připojí.

Podle citovaných odborníků jsou Trumpovy útoky na organizaci jen pokusem odvést pozornost od vlastních chyb při reakci na pandemii, píše USA Today.

Ruský novinář obviněný z vlastizrady

Kolegové v Rusku stojí za zadrženým poradcem šéfa kosmické agentury Roskosmos Ivanem Safronovem. Bývalý novinář, který píše pro deníky Kommersant a Vědomosti, je obviněn z vlastizrady. Údajně prodával státní tajemství. O podrobnostech informuje Moscow Times.

Ruští speciální agenti zadrželi Safronova před jeho bytem jen dva měsíce poté, co ukončil desetiletou novinářskou kariéru, aby se stal poradcem Dmitrije Rogozina, který vede kosmickou agenturu.

Čtěte také

Anonymní zdroje informovaly ruské tiskové agentury, že Safronovův soud proběhne za zavřenými dveřmi. Pokud ho uzná vinným, hrozí mu až 20 let vězení. Odborníci na trestní právo pro Moscow Times zpochybnili načasování Safronova zadržení a varovali, že novináři, kteří píší o vojenských záležitostech, riskují v Rusku podobný osud.

„Nikdy nebudu věřit, že by mohl cizincům prodávat státní tajemství nebo jakékoli informace, které by mohly poškodit zájmy Ruska," řekla na obhajobu Safronova bývalá kolegyně a zástupkyně vedoucí zahraniční redakce Kommersantu Yelena Černěnko. „Napsal věci, které zjevně vadily těm nahoře,” nabídla vysvětlení.

Bývalí Safronovi kolegové a odborníci by si přáli co nejobjektivnější a nejtransparentnější vyšetřování. Vzhledem k údajnému trestnému činu to ale může být obtížné, jak uvedli pro moskevské Timesy.

Poslechněte si celý přehled tisku v audiu.

Spustit audio

Související