Luboš Palata: Protekce při vakcinaci je návratem do hodně špatných časů

16. leden 2021

Za bývalého režimu platilo, že mít v rodině lékaře je k nezaplacení. A kdo neměl, tak se pokusil získat si lékaře jako známého, kterého si takzvaně pěstoval.

V éře všeobecného šlendriánu a nedostatku, který tu za komunistů panoval, se takto vytvářely sítě známých, mezi kterými fungoval systém směnných výhod, normálnímu člověku, který neměl co nabídnout, nedostupný.

Čtěte také

Tento systém se nám sem s počátkem očkování proti koronaviru vrátil zpět. A to v obou rozměrech – jak onoho šlendriánu a nefungujícího státního systému, tak nedostatku. Vakcín není tolik, kolik by bylo potřeba, a platí to celosvětově. Třeba v Číně, která nabízí svoje řádně neotestované vakcíny do celého světa, je menší procento naočkovaných než v Evropské unii. A to přesto, že Čína očkuje už několik měsíců a Evropská unie až od Vánoc.

Nedostatek vakcíny z EU je pak v Česku zcela virtuální problém. Ukazuje se totiž, že nepřipravený systém očkování není schopen vypotřebovat ani to málo, co do Česka zatím přichází. Státní registrační systém očkování, omezený přitom zatím jen na osoby starší 80 let, začal v pátek fungovat jen s velkými problémy, přesně jak se čekalo. Malou útěchou je, že podobná situace je i v jiných evropských zemích, těch visegrádských pak především.

Státní systém v chaosu

Výsledkem je to, že vakcína proti koronaviru je v Česku „nedostatkovým zbožím“. Sice ji stále část lidí nechce, ale velká část by se chtěla naopak nechat naočkovat čím dříve, tím lépe. Jenže to nejde.

Čtěte také

Nejasný, netransparentní systém, který český stát nastavil, umožnil pod záminkou takzvaně spotřebování všech vakcín seznamy náhradníků, do kterých, jak se ukazuje, se už vešel kdekdo. Rodinní příslušníci doktorů, úředníci nemocnic i na ně navázaných organizací, lokální papaláši, ale prostě i známí, a dokonce i pár údajných náhodných kolemjdoucích.

Mizerná organizace očkování, podivné seznamy náhradníků, volný výklad toho, kdo je a kdo není součástí preferovaných skupin, veřejné kontrole nedostupná evidence, to vše vytváří podhoubí pro podvody a korupci všeho druhu. To, že podobně jako v Česku je tomu například v sousedním Polsku nebo na Slovensku, by nás nemělo uklidňovat.

Luboš Palata

Chtělo by se říct, že je třeba udělat pořádek a zavést exemplární tresty. Jenže když celý státní systém není připravený, nefunguje a tone v chaosu, pak je těžké cokoli vyžadovat a vymáhat. Vakcinace kolem koronaviru se tak nejen může protáhnout, ale skončit i se strašnou pachutí, že tu zase jsou rovní a rovnější. Pachutí o to větší, že při očkování jde doslova o to, kdo přežije a kdo nikoli.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio