Luboš Palata: Miloš Zeman a Viktor Orbán za dvacet let sešli z cesty

15. květen 2019

Miloš Zeman na svoji začínající a zřejmě poslední návštěvu Maďarska v politické funkci přivezl Viktoru Orbánovi jako dárek fotografii z jejich prvního setkání na konci devadesátých let, kdy byli oba premiéři.

Využijme této příležitosti k ohlédnutí o oněch 20 let zpět. Viktor Orbán i Miloš Zeman tehdy dosáhli svého prvního politického vrcholu.

Robert Schuster: Orbán nepřestane provokovat. Popřel by sám sebe

Viktor Orbán

Evropští lidovci zažehnali na poslední chvíli oheň, který se mohl proměnit v požár a zničit jejich ambice obsadit po příštích volbách do Evropského parlamentu klíčové pozice v unii.

Bývalý bouřlivák a liberál Orbán už tehdy pravda koketoval s konzervativními a národními myšlenkami, ale přesto byl brán jako velká naděje celé postkomunistické Evropy.

Premiér třicátník ve vládě plné svých vrstevníků vstupoval se svojí zemí do Severoatlantické aliance a plánoval velký ekonomický rozvoj Maďarska, které v té době bylo v mnoha ohledech lídrem celé střední Evropy. Přes ne vždy shodné postoje k maďarské menšině na jihu Slovenska podpořil i Orbán Bratislavu v její snaze překonat mečiarismus a dostat se do NATO a společně s dalšími visegrádskými zeměmi i do Evropské unie.

Oproti maďarským postkomunistickým socialistům, které dokázal porazit, působil Orbán se svým mladickým elánem, západním vystupováním a hromadou nápadů jako čerstvý vítr, který sliboval udělat z Maďarska plného zahraničních investorů nejlepší zemi k životu v regionu a tahouna celého Visegrádu.

Hrobaři svobody a demokracie

Také Miloš Zeman jakoby před těmi 20 lety byl někdo jiný. Ano byla tu opoziční smlouva, byly tu přestřelky s Václavem Havlem, různé aféry, ale i tak to byl Zeman, který garantoval český vstup do aliance. Zeman, jež důsledně bojoval proti mečiarismu a pak velkoryse pomáhal Mikuláši Dzurindovi s restartem Slovenska.

V Maďarsku probíhá refeudalizace, Orbánovo vládnutí připomíná tyranii, píše slovenský exvelvyslanec

Maďarský premiér Viktor Orbán

V Maďarsku se dějí zajímavé věci. Vláda premiéra Viktora Orbána vynakládá velké úsilí, aby tamní poměry vrátila do stavu před velkou apokalypsou, jež postihla horthyovské Maďarsko koncem druhé světové války, tvrdí ve slovenském deníku Pravda bývalý slovenský velvyslanec v Maďarsku Štefan Markuš.

Byl to Zeman, který nakonec za Česko kývl i na bombardování Miloševičovy Jugoslávie aliančním letectvem. A v domácí politice dokázal pojmenovat kuponovou privatizaci jako jednu velkou zlodějnu, zvládl privatizaci českých bank, jež byla k uzdravení české klientelistické ekonomiky nezbytná a jasně odmítal i spolupráci s českými komunisty.

Dvacet let je dlouhá doba, ale přesto Viktor Orbán a Miloš Zeman ušli nezvykle dlouhou politickou cestu. Každý jinak, ale o obou se dá říci, že jakoby od těch 90. let oba zbloudili. Oba jsou sice v současnosti na svém mocenském vrcholu, Orbán má opět se svým Fidesz dokonce ústavní většinu, Miloš Zeman dokázal podruhé obhájit svůj prezidentský mandát v přímých prezidentských volbách a má na současnou vládu velmi zásadní vliv.

Oba velcí muži středoevropské politiky, kdysi velké naděje nových demokracií, však dnes působí více jako hrobaři svobody a demokracie, než jako lidé, kteří stáli u jejich návratu do naší střední Evropy.

Luboš Palata

Při pohledu na fotografie z 90. let je to proto smutný pohled. Ne z toho důvodu, že se Zeman i Orbán změnili, zestárli, ba dá se říci i fyzicky sešli. To se prostě za 20 let stává. Je smutný proto, že za ty dvě desetiletí oba sešli z cesty. Z cesty, která nás vedla k Západu, ke svobodě, k demokracii, k plně právnímu státu. Z cesty, která vedla tím správným směrem.

Autor je redaktorem Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.