Luboš Kreč: Proč největší technologické firmy propouštějí

5. únor 2024

Microsoftu za poslední rok stoupla cena akcií o bezmála 70 procent, navíc nedávno překonal Apple a stal se nejhodnotnější firmou světa, jeho valuace překonala tři biliony dolarů. Také Alphabetu, mateřské firmě Googlu, posílily cenné papíry jen letos o desetinu, za poslední rok pak o 60 procent.

A Meta, společnost, pod kterou patří Facebook či Instagram? Ta loni předvedla na burze mimořádný výkon a její akcie šly vzhůru o 200 procent.

Čtěte také

Každá z těchto firem je miláčkem investorů. Přesto každá z nich oznámila v posledních dnech a týdnech poměrně výrazné personální škrty. Například Meta za uplynulých 12 měsíců propustila na 20 tisíc lidí, Microsoft vyhodí na 1700 zaměstnanců po koupi velkého herního studia Activision Blizzard. 

A dalo by se pokračovat, za první měsíc roku 2024 se už americké technologické společnosti rozloučily s 25 tisíci lidí. Děje se tak ale v době, kdy ekonomika USA předvádí úctyhodný výkon a její HDP roste tempem přes tři procenta, což jsou čísla, o nichž si Evropská unie a Česko speciálně mohou nechat jen zdát.

Flexibilní americké firmy

Důvodů, proč ty největší a nejúspěšnější firmy světa opatrně odkrajují svůj byznysový tuk, je několik. Předně jde o kroky, které se vždy pozitivně projeví na burze. Jejich investoři zkrátka oceňují, že v době rozkolísané ekonomické nálady a celosvětového neklidu, dávají šéfové multimiliardových kolosů najevo vůli chovat se opatrně a myslet na co největší efektivitu.

Čtěte také

Zároveň ale hraje svou roli i makroekonomická situace. Microsoft, Google, Apple a další už několik kvartálů ve svých výhledech varují, že situace ve světě je nepředvídatelná. A po šoku, jaký způsobil covid nebo válka na Ukrajině chtějí být preventivně připravení na další zaškobrtnutí.

Přitom možných ohnisek problému je v globální ekonomice víc než dost – útoky v Rudém moři počínaje, přes vrávorající čínskou ekonomiku po nejasnou situaci v Evropě a především pak v Německu.

Je to ale také důkaz toho, proč americké firmy a americká ekonomika mají čím dál větší náskok před Evropou. Dokáží se totiž chovat a jednat mnohem flexibilněji. Vůči těm tisícům lidí, kteří přišli o práci z vlastně preventivních důvodů, to může být kruté, ale dlouhodobě to je jeden z pilířů americké ekonomické životaschopnosti. 

Autor je zástupce šéfredaktora serveru CzechCrunch

autor: Luboš Kreč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.