LIDL zvedne platby farmářům za kilogram vepřového, zvýší se tak ceny masa, píše Der Standard

11. prosinec 2020

Německý řetězec zvyšuje ceny vepřového masa po vlně protestů. Jak upozorňuje rakouský Der Standard, vedení sítě supermarketů vyslyšelo tlak ze strany chovatelů.

Čtěte také

Německým farmářům totiž v posledních týdnech došla trpělivost s dlouhodobě nízkými cenami, za které od nich poražená zvířata vykupují. Takže chovatelé napříč Německem zablokovali důležité potravinářské sklady svými traktory.  

LIDL se nejdřív snažil uchlácholit farmáře dotací ve výši 50 milionů eur na podporu německého venkova.

Chovatelé ale žádali dlouhodobější řešení. Řetězec proto zvedá platby o jedno euro za kilogram vepřového. Ústupek se logicky promítne do cen v obchodech. Na krok LIDLU reaguje i konkurenční řetězec ALDI, který na dnešek chystá schůzku s hlavními představiteli farmářského protestu.

Unijní rozpočet „prošel“

Polsko a Maďarsko nakonec podpoří unijní rozpočet na příští rok. Jak uvádí německý Die Zeit, cesta k miliardové injekci do evropské ekonomiky je tedy volná. Vlády ve Varšavě a Budapešti původně odmítly právní mechanismus, který unijní finanční pomoc podmiňuje dodržováním zásad právního státu. Německo ale nakonec přišlo s kompromisem a Polsko s Maďarskem stáhly svou výhružku zpět. 

Čtěte také

Nová část dohody lépe vysvětluje, jak se můžou státy bránit v případě podezření, že nedodržují zásady právního státu.

Jednou z možností je třeba odvolání k Evropskému soudnímu dvoru. Podle listu Die Zeit se tak celý proces může pozdržet až o rok. Nesmí navíc chybět jasný důkaz, že porušování vlády práva negativně ovlivňuje využívání peněz z unijního rozpočtu.  

Podle německého Die Welt znamená výsledek prvního dne summitu triumf pro německou kancléřku Angelu Merkelovou. Ještě před pár dny se totiž kompromis zdál skoro nemožným. Podobným kompromisem mají být sankce vůči Turecku kvůli nedovoleným vrtům ve východním Středomoří. Server Politico vysvětluje, že opatření zřejmě zasáhnou firmy a turecké lodě, které se na vrtech podílejí.

Celý přehle tisku, který přiravil Tomáš Elbel, najdete v audiu.

Spustit audio

Související