Klony a zdravé vepřové

24. září 2010

Američtí vědci získali metodami genového inženýrství prase, které vyrábí ve svalovině typ mastných kyselin běžně zastoupených v mase ryb. Takové vepřové by bylo pro konzumenta zdravější než maso stávajících prasat. Přesto není jisté, zda si je už v dohledné době dáme na talíř.

Tým vedený americkým biologem Randallem Pratherem z University of Missouri využil nejmodernější biotechnologické postupy k vyšlechtění prasat, jejichž maso by bylo pro konzumenty zdravější než vepřové z tradičních chovů. Vědci nejprve přenesli do tělních buněk prasete gen fat-1. Podle něj se vytváří enzym schopný převádět málo žádoucí, ale zato hojné omega-6-mastné kyseliny na "úzkoprofilové" a o to žádanější omega-3-mastné kyseliny. Z geneticky upravených buněk pak vědci vytvořili klony prasat, jež nesla gen fat-1 v každé buňce těla. Maso těchto zvířat připomíná složením mastných kyselin maso ryb.

Knedlík se zelím a vepřovým z těchto prasat by nám zřejmě odborníci na zdravou výživu prominuli mnohem spíš než dobroty, které připravují hospodyňky z vepřového dnes. Omega-3-mastným kyselinám je připisován příznivý efekt při prevenci kardiovaskulárních chorob. Kromě toho skýtají konzumentům ochranu před nádorovými onemocněními.

Sádlo či škvarky z geneticky modifikovaných prasat zůstávají i nadále krajně nezdravé. V tuku se účinky "zdravého" enzymu neprojevují a zvýšený obsah omega-6-mastných kyselin v něm zůstal zachován.

A kdy bude "zdravé vepřové" k dostání na pultech našich řeznictví? Zřejmě ještě dlouho ne. Americký Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) stále nerozhodl, zda povolí prodej masa a mléka klonů nebo geneticky modifikovaných zvířat. Odborníci z FDA již několik let zkoumají, zda tyto živočišné produkty nemohou poškodit zdraví konzumentů. Konečný verdikt zatím nevynesli. Američtí farmáři proto přijali dobrovolné moratorium na dodávky masa a mléka klonů a geneticky modifikovaných hospodářských zvířat na trh a čekají trpělivě na ortel z FDA.

V Evropě je situace ještě složitější, protože tu vládne všeobecná averze ke všem organismům, které mají dědičnou informaci upravenou metodami genového inženýrství. Výjimku představují snad jen bakterie vyrábějící podle lidských genů důležité léky, například inzulín. Chov prasat se "zdravým vepřovým" by určitě vyvolal u části veřejnosti tuhý odpor a import masa by narazil na dovozní bariéry.

Ale možná zase o tolik nepřijdeme. V poslední době se objevilo hned několik prací, které protirakovinný účinek omega-3-mastných kyselin zpochybňují. Rovněž jejich ochranný efekt před kardiovaskulárními chorobami prý nemusí být tak výrazný, jak se domníváme.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.