Španělský El Pais píše o vyšetřování daňových podvodů krále Juana Carlose I.

7. prosinec 2020

Bývalý španělský král chce legalizovat v přepočtu více než 13 milionů korun z neprůhledných příjmů. O vyšetřování jeho daňové kriminality píše španělský list El Pais.

Právní tým někdejšího panovníka se setkal s lidmi odpovědnými za státní pokladnu a předal jim návrh na fiskální úpravu zahraničních fondů. Ty emeritní král údajně použil po odchodu z funkce, tedy v letech 2016 až 2018.

Čtěte také

Počáteční vyšetřování jeho nehlášeného příjmu podle deníku prokázalo, že u nákladů došlo k porušení zákona. Juan Carlos částečně užíval prostředky vynaložené jménem mexického podnikatele Allena Sanginése-Krause. Šlo o peníze na ubytování, cestování nebo návštěvy restaurací.

Na základě vyšetřování Juan Carlos I. nezaplatil daně, které byly vyšší než 3 miliony korun. Tím ale překročil limit a jde už o daňový přečin. Podle zdrojů blízkých vyšetřování se ale může částka ještě zvýšit.

Daňová agentura prozatím neotevřela žádný spis s královým jménem a podobně jednala i prokuratura. Panovník tak zřejmě ještě dostane možnost svůj dluh zaplatit, protože podle španělského zákona stačí, že se dlužník pokusí dluh zaplatit. Musí jít ale alespoň o 70 % z nehlášeného příjmu.

Nehledě na rozhodnutí státní pokladny ale budou pokračovat dvě zbývající vyšetřování, ve kterých policie prověřuje korupci a netransparentní finanční aktivity spojené právě s Juanem Carlosem. Bývalý král je v hledáčku úřadů také v souvislosti s několika firmami v takzvaných daňových rájích, píše El Pais. A dodává, že nemůže být ve Španělsku stíhán za trestné činy před rokem 2014. Tehdy měl totiž královskou imunitu.

Biden má klíčového ministra

Nově zvolený americký prezident Joe Biden si vybral ministra zdravotnictví. Vládní reakci na pandemii koronaviru bude řídit kalifornský generální prokurátor Xavier Becerra, píše Politico. 

Čtěte také

O 62letém politikovi latinskoamerického původu Biden uvažoval i pro další funkce ve svém kabinetu, nakonec obsadí křeslo resortu zdravotnictví. Becerra na sebe v posledních letech upozornil dohledem nad množstvím soudních bitev v Kalifornii proti vládě prezidenta Donalda Trumpa. Taky bojoval o ochranu legislativy o zdravotním pojištění známé jako Obamacare. 

Veterán z Washingtonu strávil téměř 25 let ve Sněmovně reprezentantů a působil také jako předseda Demokratické strany. Jeho primárním úkolem bude boj s pandemií koronaviru, která určí trajektorii země pro příští čtyři roky. Přestože odborníci hovoří o jeho schopnosti organizovat desítky „modrých států” v opozici vůči Trumpově administrativě, Becerra má jen málo zkušeností s řízením byrokracie – navíc tak velké, jako je ministerstvo zdravotnictví.

Stabilní zázemí a kontakty mu chybí i v oblasti veřejného zdraví, což je nevýhoda, která by mohla vyvolat otázky o jeho připravenosti řídit pandemickou reakci států, a to včetně kampaně a distribuci vakcín, která se už teď řadí mezi nejsložitější procesy v historii Spojených států.

Celý přehled zahraničního tisku Tomáše Fialy najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související