Lidí se nebojím. Bojím se jen sebe a svých vlastních neschopností a frustrací, prozrazuje spisovatel Palán

4. prosinec 2022

Rád mluví úplně s kýmkoliv. Se svérázem, který kdesi v horách pase kozy a žije v maringotce, s molekulárním biologem nebo expertem na viry. „Pro mě je každý člověk stejný, nic nepředpokládám. Když tam jdu v dobrém, nedívám se skrz prsty a s obavami, tak se mi to v dobrém i vrací,“ vysvětluje spisovatel a novinář Aleš Palán.

Základním nástrojem jeho práce je nepředpojatost. „Nedávno jsem se v Českých Budějovicích seznámil s jedním bezdomovcem, který žil na posedu, pak v nějakém squatu a teď žije ve vyhořelém zahradním domku u výpadovky na Český Krumlov. A zjistil jsem, že je to jaderný chemik, kandidát věd a bývalý člen Akademie věd, který dělal ve výzkumáku jaderných energií.“

Čtěte také

„Neuvažuji koncepčně. Jsem takové zvířátko, které něco začenichá a jde po tom. Zpětně zjišťuji, že nějaká témata si osahávám v knihách víckrát. Napsal jsem o Petrkovu čtyři knihy, o Florianech dvě, o hokeji tři a ty samotářské byly čtyři. A pak se někam posouvám,“ popisuje Palán.

Od své práce očekává především to, aby mu dávala smysl. Nejrůznější literární ceny vnímá jako druhořadé.

„Mnohem víc ve mně rezonuje kontakt se čtenáři, takže proto besedy, proto jezdím za lidmi, vracím se na stará místa a nacházím nová. Toto je vlastně smysl literatury a já jsem vděčný i za to, když mě pozve knihovna, kavárna nebo kulturáku, kde se můžu s lidmi potkat,“ dodává.

Spisovatel Aleš Palán. Na svém kontě má desítky knih, ale dodnes myslí na tu, kterou nenapsal: když mu před lety Ivan Martin Jirous nabídl, aby s ním udělal knižní rozhovor, odmítl

Aleš Palán

Významný česky spisovatel, novinář a publicista původem z Jihlavy. V Brně studoval pedagogickou fakultu, kterou ale nedokončil. Pak se několik let toulal po Československu a sbíral zkušenosti. Je jedním ze signatářů Charty 77.

Poslechněte si celé Hovory Evy Hůlkové. Řeč bude i o přátelství s Ivanem Jirousem nebo o chystané knize rozhovorů se čtenáři.

autoři: Eva Hůlková , knem
Spustit audio

Související