Podivíni, o kterých píšu, žijí všude. Můžete je potkat i u vás ve městě. Spisovatel Aleš Palán představuje svou novou knihu

5. duben 2022

Jeho nejnovější kniha Robinsoni a donkichoti právě vychází. „Láká mě jinakost lidí, kteří nikam nepatří,“ přiznává spisovatel Aleš Palán v Blízkých setkáních. Kterou z reálných postav z knihy mu představila moderátorka Tereza Kostková? Má trému, když lidem nahlíží do soukromí?  Poslechněte si v rozhovoru.

„Hrdiny mé poslední knihy jsem tentokrát nehledal v šumavské divočině, ale ve městech a vesnicích. Podivíni, o kterých píšu, totiž žijí všude, nejen v horách nebo močálech,“ tvrdí spisovatel Aleš Palán. Často mu prý někdo někoho doporučí. Třeba Lenka, která bydlí v Praze v osobním autě a v parku pase 13 krav, je jednou ze sedmi lidí, o kterých kniha je.

Bydlení ve sklepě od brambor

Solitéři a lidi, kteří přečuhují ze škatulek najdete prý kdekoliv. „Podivína Filipa, který je na obálce knihy, jsem potkal, když jsem jel na výlet do obce u Jihlavy. Filip žije v krechtu, což býval sklep na uskladnění brambor. Často jsem potkal lidi, kteří nemají elektřinu ani vodu, ale Filip nemá dokonce ani okno a možnost si zatopit. Přesto má svůj domov obydlený a vyzdobený,“ uzavírá vyprávění Aleš Palán.

autoři: Tereza Kostková , mis
Spustit audio

Související