Lichtenštejnsko je otevřeno dohodě, říká současný honorární konzul a bývalý ministr kultury Herman

21. únor 2022

Proces vyrovnávání s minulostí je vždy složitý, říká honorární konzul Lichtenštejnského knížectví a bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Česko v tom ale není méně úspěšné než jiné státy, myslí si. Připomíná například existenci Ústavu pro studium totalitních režimů, který svého času také vedl, zákon o zločinnosti komunistického režimu, nebo lustrační zákon. „To všechno byly jakési očistné mechanismy, které měly společnosti pomoci se s minulostí vyrovnat.“

Pokud očistným procesem společnost neprojde, neuzdravená vina v ní stále bloudí a infikuje ji znovu a znovu, vysvětluje.

Čtěte také

Na základě Vídeňské úmluvy o konzulárních stycích ze 60. let minulého století je pro výkon funkce honorárního konzula jako občan České republiky de facto vyslancem Lichtenštejnského knížectví. Za úkol má přitom posilovat vazby mezi oběma zeměmi.

S Lichtenštejnským odkazem u nás jsem coby ministr kultury přicházel do styku velmi intenzivně v oblasti kulturního dědictví, říká Herman a připomíná Lednicko-valtický areál na území Jihomoravského kraje, který je součástí světového dědictví UNESCO.

„Akcentem mé činnosti je tedy především oblast kulturní diplomacie.“ Právě majetky na jihu Moravy jsou předmětem mnohaletého majetkového sporu České republiky s rodem Lichtenštejnů.

Čtěte také

„V tuto chvíli je tato záležitost u Mezinárodního soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Jde vlastně o spor mezi dvěma suverénními státy. Lichtenštejnská strana je přitom otevřena dialogu. Jde o to, domluvit se na nějakém férovém řešení – jak se říká win-win.“

Kromě ochoty k dohodě je Lichtenštejnsko navíc připraveno do zdejšího kulturního bohatství vložit velké investice, doplňuje Herman.

Poslechněte si celý audiozáznam rozhovoru Evy Hůlkové s Danielem Hermanem.

autoři: Eva Hůlková , marz
Spustit audio

Související