Lednicko-valtický areál. Skvostný komplex rodu Lichtenštejnů na jihu Moravy

Po pádu železné opony začal okolní svět objevovat rozsáhlé kulturní dědictví České republiky. Jedna po druhé byly jednotlivé památky zapisovány na seznam Světového kulturního dědictví UNESCO. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Na Lednicko-valtický areál došlo přesně před 25 lety. Zatímco většina stejně chráněných památek v České republice jsou spíše stavby nebo městské rezervace, Lednicko-valtický areál je chráněný krajinný celek.

Areál respektuje přírodu i místní genius loci

Jedná se patrně o nejrozsáhlejší krajinný komplex na světě, který má na svědomí jeden z nejbohatších šlechtických rodů v našich zemích – Lichtenštejnové.

Jejich citlivé propojování architektury s okolní přírodou a respektování genia loci již před staletími v mnohém předznamenalo, jak se ke krajině chováme dnes.

Další Příběhy z kalendáře jsou věnované nejstarší záchranné službě na světě.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Ondřej David
Spustit audio

Související