Daniel Herman: „V Osvětimi jsem se poklonil také památce mých příbuzných, kteří v tomto koncentračním táboře překročili práh mezi časem a věčností...“

1. únor 2015

Hostem Evy Hůlkové je ministr kultury Daniel Herman. V reflexi 70 let od osvobození Osvětimi hovoří o hrozných okolnostech velkých dějin, které dostávají konkrétní kontury na příbězích jednotlivých lidí. Zdůrazňuje, že je třeba je připomínat, neboť kultura připomínání patří k civilizované společnosti.

Evropa podle ministra Hermana někdy není schopna přihlásit se ke svým kořenům, což otevírá prostor k tomu, aby přicházely jiné kultury. Návrat ke stabilním základům naší identity je tedy jedním z apelů současnosti.

Náš civilizační prostor je ohrožen, nelze přehlížet rizikové faktory, které v Evropě jsou. Útoky na školy a synagogy ukazují, že antisemitismus není mrtvý, nepatří k minulosti.Do otevřeného prostoru Evropy se valí vlny uprchlíků. „Solidarita je jedním z pilířů evropské politiky, ale musíme chránit bezpečnost vlastních občanů,“ říká ke složité situaci dnešní doby ministr kultury Daniel Herman.

autor: ehů
Spustit audio