Libyjský generál Haftar zřejmě dostává zbraně ze zahraničí navzdory zbrojnímu embargu

1. červen 2019

Investigativní novináři panarabské televizní stanice Al-Džazíra zjistili, že na vojenské základny vzbouřeneckého libyjského generála Chalífy Haftara přilétají ze zahraničí tajemné letouny s neidentifikovatelnými zásilkami v době, kdy jeho vojenské síly útočí na hlavní město Tripolis.

Letové údaje a satelitní snímky ukázaly, že dva stroje Iljušin ruské výroby registrované u emirátsko-kazašské společnosti Reem Travel podnikly začátkem dubna, kdy Haftar zahájil útok na metropoli, několik letů mezi Egyptem, Izraelem a Jordánskem, než přistály na základnách Haftarovy Libyjské národní armády (LNA).

Co znamenají boje o Tripolis pro Libyi i celý region?

Libyjský generál Chalífa Haftar

Libyjský generál Chalífa Haftar zaútočil na hlavní město Tripolis, kde sídlí mezinárodně uznávaná vláda národní jednoty. Libye teď stojí na prahu občanské války, která by zničila dlouholetou diplomatickou snahu o usmíření obou soupeřících ozbrojených skupin, varuje britský list Guardian.

Letouny očividně vypnuly transpondéry, které umožňují stroj lokalizovat, jakmile vstoupily do libyjského vzdušného prostoru.

Na Libyi se vztahuje mezinárodní zbrojní embargo uvalené Organizací spojených národů. Jedna videonahrávka, kterou zveřejnily Haftarovy síly, zachycuje nákladní letadlo na armádní základně Tamanhant v jiholibyjské poušti. Přiletělo z Haftarovy bašty Benghází a vykládalo dřevěné bedny, které podle označení vážily 64 kilogramů.

Vypukne krvavá válka?

Investigativní novináři Al-Džazíry podle čísla letounu vysledovali jeho podezřelý kurz – stroj pravidelně létá mezi Jordánskem, Izraelem a Egyptem, než nakonec přistane v Libyi. Podle analytika internetového časopisu Gulf Matters Billa Lawa zpráva ukazuje, že osm let trvající konflikt v zemi se rychle prohlubuje.

Rusko usiluje o vliv v Libyi, Trumpova administrativa o ni nemá zájem

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na schůzce s libyjským premiérem Fáizem Serrádžem (2017)

Rusko intenzivně usiluje o vliv v Libyi a posílá do země speciální síly na podporu polního maršála Chalífy Haftara, který ovládá dvě třetiny libyjského území.

Do Libye přichází stále větší počet hráčů, a to je nejlepší cesta k tomu, aby tamější boje přerostly ve válku, jaká zuří v Jemenu, varuje Law. Dodává, že se stále víc jedná o válku v zastoupení a situace vůbec nevypadá dobře.

Mezitím se boje v Libyi neustále stupňují a přibližují se k centru Tripolisu. Podle poradce náčelníka hlavního štábu Haftarovy Libyjské národní armády Sarrádže Madžbrího už vojáci dobyli oblast Saláh al-Dín, která se nachází jen pár kilometrů od středu metropole. Podle něj v posledních týdnech postupují pomaleji, protože nechtěli ostřelovat obytné čtvrti z těžkých zbraní.

Bezvýsledná jednání

Dva obyvatelé města panarabské stanici řekli, že se bojuje i podél strategické silnice spojující Tripolis s letištěm, které už Haftarovy síly obsadily. Haftarova armáda ovládá celý východ země a většinu jihu, zatímco v Tripolisu sídlí mezinárodně uznávaná, ale slabá vláda premiéra Faíze Sarrádže.

Boje trochu zeslábly se začátkem postního muslimského měsíce ramadánu, ale v posledních dnech znovu zesílily a Haftarovi vojáci postupují k východním a jižním předměstím.

Haftar prohlašuje, že ofenzivu nezastaví, dokud budou Tripolis ovládat milice Sarrádžovy vlády národní jednoty. Obě strany spolu už šestkrát jednaly, ale politickou shodu nenašly.

V bitvě o Tripolis už zahynulo přes 560 lidí, včetně čtyřiceti civilistů, uvedla začátkem týdne OSN. A od zahájení Haftarovy ofenzivy začátkem dubna přišly o střechu nad hlavou desetitisíce obyvatel, vypočítává na svém webu stanice Al-Džazíra.

Spustit audio