Libor Dvořák: Zelenského pouť po Evropě

13. říjen 2024

V sobotu mělo v německém Rammsteinu proběhnout vrcholné setkání představitelů padesáti států světa k situaci na Ukrajině. Neproběhlo – a vinu na tom nese především řádění přírodních živlů v USA, po kterém americký prezident Joe Biden prohlásil, že v této situaci nemůže svou vlast opustit. Nejnepříjemnější je toto spiknutí samotného nebe pro Ukrajinu, která do Rammsteinu vkládala velké naděje.

Ukrajina od rammsteinského jednání zřejmě očekávala opravdu hodně, protože právě tady se zřejmě Volodymyr Zelenskyj chystal takříkajíc naplno rozbalit svůj „plán vítězství“, o jehož úplném obsahu se zatím jen dohadujeme. Nerozbalil, protože se proti němu spikla doslova sama nebesa – pravda, v USA, ale jak vidíme, i to stačilo…

Oficiálně Kyjev tedy na poslední chvíli zorganizoval návštěvu ukrajinského prezidenta ve čtyřech důležitých evropských zemích, která měla Rammstein alespoň zčásti nahradit. Což je ovšem skoro nemožné. Jako vždy se v evropských metropolích dočkal mnoha povzbudivých slov, ale to je všechno.

Podle toho také vypadají ohlasy západoevrospkých, zejména německých médií. Ta vycházejí z faktů, že zmíněný, zatím nezveřejněný plán počítá především s masivním posílením Ukrajiny, v němž by prim rozhodně měly sehrát dodávky nejmodernějších zbraní. A na druhé straně je ochota oslabit Rusko za pomoci opravdu citelných ekonomických sankcí.

To by Moskvu snad přinutilo konečně usednout s nejvyššími zástupci Kyjeva k jednacímu stolu. Přitom se v evropských médiích poukazuje na to, že Zelenskyj během této poslední takříkajíc nouzové evropské cesty dal poprvé najevo, že by v lecčem byl možná ochoten ustoupit.

Bezpečnostní záruky

Také například německý tabloid Bild s odvoláním na italský list Corriere della Sera předpokládá, že Zelenskyj by byl ochotný jít i na příměří, jehož pomezím by se stala současná frontová linie. Stalo by se tak ovšem jen za předpokladu, že USA by Ukrajině poskytly stejné bezpečnostní záruky jako třeba Japonsku, Jižní Koreji či Filipínám.

Libor Dvořák

Ruská strana odpovídá po svém – protiofenzivou v Kurské oblasti, kde Ukrajině po poměrně dlouhou dobu umožňovala udržovat jakousi křehkou rovnováhu. To se teď ale změní, protože Moskva do Kurské oblasti přivelela dalších svých 50 tisíc vojáků.

Pro Ukrajinu je nejsmutnější, že Západ je válkou viditelně unavený a že se neustále množí chmurné až velmi chmurné prognózy, jež statečné, ale viditelně slábnoucí zemi rozhodně nepřinášejí nic dobrého.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio