Libor Dvořák: Světové ceny ropy a slábnoucí rubl

23. březen 2020

Světová média věnují mimořádnou pozornost vývoji koronavirové epidemie v Rusku: Mají Rusové štěstí, manipulují statistiky, anebo přišli včas s opatřeními, která zabrala?

Počty nemocných stoupají, ale stále jsou jich podle oficiálních čísel jen stovky. Ruské statistiky vypadají opravdu neuvěřitelně, protože absolutní čísla jsou srovnatelná třeba s Estonskem.

Čtěte také

Rozdíl je ovšem v tom, že Rusko má 146,5 milionu obyvatel, zatímco Estonsko 1,3 milionu. Proto ta nedůvěra a místy i podezření. Je to tedy tak, že ruská vláda reálná čísla jednoduše tají, mají Rusové prostě štěstí, anebo tamní úřady opravdu zavčasu přijaly tvrdá opatření, která masovému šíření nového koronaviru zabránila?

Televize CNN v rozsáhlém pořadu věnovaném tomuto fenoménu hned na počátku připomíná, že Rusko skutečně mohlo restriktivní opatření nasadit hodně brzy – kupříkladu tisíce kilometrů dlouhá hranice s Čínou byla uzavřena už 31. ledna a stát zároveň vytvořil i karanténní pásma. Za pohotové zavedení doporučovaných postupů Rusko chválí i WHO.

Ten stejný pořad ovšem připomíná, že řada obyvatel se k oficiálním statistikám staví hodně skepticky a domnívá se, že jde hlavně o snahu nevyvolat paniku. Právě proto prý není vyloučeno, že v řadě případů je po testu stanovena jiná diagnóza, třeba klasický zápal plic. Právě zápalů plic prý v posledních týdnech v Rusku podezřele přibylo.

Když zmizí pohanka

Čtěte také

Za zcela jiný konec problém bere světoznámý americký list NYT. V článku nazvaném To není jen krize – koronavirus je testem pro Putinův policejní stát jeho autor dovozuje, že boj s pandemií „dává ruskému prezidentovi možnost, aby poplašenému obyvatelstvu předvedl, jak účinné může být řízení země za pomoci tuhé vertikály moci a silného centralizovaného státu“.

V závěru článku se říká, že pokud Rusko udrží epidemii pod kontrolou, bude to jasný důkaz, že země Putina zejména v době krizí potřebuje. Pokud ne, mohlo by to už za měsíc ohrozit výsledky všelidového hlasování o ústavních změnách.

Francouzský Le Monde si všímá toho, jak se v posledních dnech změnila rétorika největších státních sdělovacích prostředků – začínají totiž varovat před případnou epidemiologickou i ekonomickou krizí, která by dále podlomila systém nedostatečně financovaného ruského zdravotnictví.

Libor Dvořák, novinář, komentátor Českého rozhlasu Plus a překladatel z ruštiny

A ještě jedna poznámka, tentokrát z amerického Washington Postu. Nedávno z moskevských obchodů najednou zmizela pohanka, vskutku levný a sytý národní pokrm, uplatňovaný v ruské kuchyni jako příloha i jako hlavní jídlo, třeba s mlékem. Jenže právě rychle mizející pohanka se také vždy stává signálem zlých časů.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio