Libor Dvořák: Rusko-čínské soupeření o Bělorusko

30. duben 2019

Zatímco Moskva a Minsk procházejí další krizí ve vzájemných ekonomických i politických vztazích, na běloruském obzoru se pro leckoho nečekaně vynořuje Čína.

Ta plánovitě zvyšuje svou přítomnost v Bělorusku. Obě země aktivně spolupracují nejen v hospodářské, ale i ve vojenskopolitické sféře: Číňané budují nedaleko Minska průmyslový areál Velký kámen a pomáhají běloruské armádě obnovit výzbroj a výstroj.

Libor Dvořák: Bělorusko, součást kremelského „projektu 2024“

Jedním z nejviditelnějších vítězů jednání v Minsku je bezesporu běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Podle názoru liberálních běloruských intelektuálů v současném Bělorusku existuje ledacos ve dvojí podobě – a nejde jen o dva jazyky, dvě národní vlajky a dva státní znaky.

Moc se o tom sice dnes neví, ale součinnost mezi Minskem a Pekingem začínala už v 90. letech, kdy Bělorusko do Číny velmi aktivně dodávalo přebytečnou sovětskou vojenskou techniku. Na počátku tohoto století Čína Bělorusku vypomohla ve finanční sféře a poskytla důležité úvěry.

Obzvlášť úzké jsou ovšem styky obou zemí poté, co Čína koncem roku 2013 spustila projekt nového mezinárodního obchodního koridoru mezi svým územím a Evropou Jeden pás – jedna cesta. Ostatně běloruský prezident Alexandr Lukašenko byl v Pekingu nedávno nad jiné důležitým hostem.

Hlavní výhodou Běloruska v čínských očích z hlediska projektu Jeden pás – jedna cesta je jeho zeměpisná poloha, která se Číňanům jeví jakožto víc než podstatná. Podle názoru ředitele Centra pro strategická a zahraničněpolitická studia v Minsku Arsenije Sivického zvýšení čínského zájmu o Bělorusko napomohl rusko-ukrajinský konflikt z roku 2014.

Uniknout z objetí ruského medvěda

Sivickij říká: „Vojenskopolitická nestabilita na Ukrajině Čínu donutila přeorientovat se právě na Bělorusko jako předvídatelnějšího a stabilnějšího partnera.“

Libor Dvořák: Rusko jedná v Soči o spojení s Běloruskem

Vladimir Putin na tiskové konferenci v Soči (květen 2018).

V jihoruském Soči se dnes koná další kolo jednání mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a jeho běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem. Tato schůzka obou státníků bude od konce loňského prosince už čtvrtá. Nad nezvykle častými vzájemnými setkáními obou mužů a jejich příčinami se zamýšlí LD.

Pro Bělorusko je čilá všestranná spolupráce nesmírně cenná i ze strategického hlediska. Podle již zmiňovaného Arsenije Sivického by se právě Čína mohla stát významným faktorem diverzifikace zahraniční politiky Běloruska, které je zejména v posledním půlroce předmětem přímo mimořádného zájmu Moskvy.

V jistém smyslu se tedy Čína pro oficiální Minsk stává základní metodou, jak uniknout ze stále těsnějšího objetí ruského medvěda, jehož projektem je samozřejmě doposud jen virtuální Svaz Ruska a Běloruska. Ten by Moskva ráda transformovala ve zcela reálné soustátí.

Takové soustátí by totiž řešilo i problém Vladimira Putina v roce 2024, kdy mu vyprší už čtvrtý prezidentský mandát – stal by se prostě hlavou jiného státu než je Rusko. Jenže při takovémto postavení Běloruska by Čína o toto území jevila zájem jen sotva.

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Moskva asi z čínského zájmu o Bělorusko velkou radost nemá – už z důvodů, jež jsme zmínili. Může se ovšem alespoň zatím chlácholit třeba okolností, že zpřetrhat rusko-běloruské svazky nebude zrovna snadné. Bělorusko dnes do Číny vyváží 26 krát méně než do Ruska a ruský trh je odbytištěm skoro poloviny běloruského vývozu. Což vypovídá mnohé.

Ať tak či onak, rusko-čínské soupeření o bývalou svazovou republiku bude ještě hodně zajímavé.    

Spustit audio