Libor Dvořák: NATO a ruská hrozba

5. prosinec 2019

Na právě skončeném summitu NATO, který zdaleka nebyl tak slavnostní, jak se původně předpokládalo, některé konstanty zůstaly neměnné.

Hodně se mluvilo o nutnosti změn ve financování, o sílícím nebezpečí ze strany síly i o nutnosti boje proti mezinárodnímu terorismu, ale jedno téma zůstává už po léta trvalé – ruská hrozba.

Čtěte také

Jak Číny, tak Ruska se v tomto ohledu v Londýně zastal francouzský prezident Macron, který považuje za největší nebezpečí pro Alianci i pro svět mezinárodní terorismus.

Jenže podle litevského ministra obrany Raimundase Karoblise Aliance v otázce bojeschopnosti východního křídla v posledních letech sice hodně pokročila, ale stále ještě zbývá hodně práce v oblasti protivzdušné obrany a dopravní infrastruktury pro rychlé přesuny vojsk.

K tomu dodejme, že volání po lepší protivzdušné obraně je legitimní. Rusko v posledních týdnech odzkoušelo hypersonickou střelu Kinžal a mimořádně výkonný radiolokační systém Kontejner.

Rusko chápe, že válku s NATO by prohrálo

Podle názoru britského znalce profesora Michaela Clarka je hlavním problémem NATO ve vztazích s Ruskem absence jednoty uvnitř samotné Aliance.

Čtěte také

Clark k tomu přímo říká: „Rusko bude pro Alianci hlavním rušitelem klidu ještě nějakých 10–20 let a naše nesvornost hraje Putinovi do karet. Pokud ovšem jde o reálný poměr sil, Rusko pro nás bude závažnou strategickou výzvou jedině v případě, že to sami dovolíme.“ 

Ředitel amerického Ústavu mezinárodních strategických studií Kori Schake k témuž dodává: „Rusko patrně chápe, že válku s NATO by prohrálo, ale zkouší nahmatat meze svých možností i vrazit klín mezi USA a Evropu. Aby americké záruky evropské bezpečnosti působily nespolehlivě a alianční země přímo sousedící s Ruskem se cítily být zranitelné. Jedině to Rusku dává pocit vlastní síly.“

Libor Dvořák, novinář, komentátor Českého rozhlasu Plus a překladatel z ruštiny

Dejme ale slovo i druhé straně, konkrétně Putinovu mluvčímu Dmitriji Peskovovi, který v reakci na slova generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga o růstu obranných výdajů Aliance v příštích letech prohlásil: „Vidíme, že NATO se ve vztahu k naší zemi věnuje hlavně zadržování a expanzivní politice. To nás musí znepokojovat, podobná slova o zvýšení rozpočtu to znovu dokazují.“

Takže sečteno a podtrženo – ve vztazích Ruska a NATO nic nového pod sluncem ani po londýnském summitu Aliance.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio