Libor Dvořák: Komunální volby Rusku – jak volit chytře

9. září 2019
Komunální volby v Rusku

Tato neděle se v Ruské federaci odehrála ve znamení tzv. jednotného volebního dne.

Ve všech 85 územních subjektech země proběhly komunální volby různého stupně, včetně voleb 16 gubernátorů. Přestože za normálních okolností podobný typ voleb velký zájem nebudí, čemuž obvykle odpovídá i účast, tentokrát to bylo trochu jiné.

Čtěte také

Nejsledovanější přirozeně byly volby do moskevského zastupitelstva, protože jim předcházela mohutná vlna protestů, které se skoro dva měsíce odehrávaly každou sobotu.

Důvod byl jasný: nejvyšší státní moc moskevské úřady zřetelně pověřila, aby na kandidátky nepustily představitele nesystémové opozice a také nezávislé uchazeče o zastupitelská křesla. Na třetí pokus u soudu se tak nakonec k volbám z 57 kandidátů tohoto typu dostal jen Sergej Mitrochin ze strany Jabloko.

Jak se ale zdá, opozici se vyloženě vyplatila metoda tzv. inteligentního hlasování, již voličům s jasnými protestními náladami doporučil dnes nejznámější opoziční vůdce Alexej Navalnyj.

Máme výborné kandidáty

Ten místo nabádání takových exilových opozičních politiků jako Garri Kasparov, doporučující volby ignorovat, či Michail Chodorkovskij, který zase volal po znehodnocování volebních lístků, navrhl něco docela jiného: chcete-li volit chytře a nemáte k dispozici kandidáta podle své chuti, volte hlavně proti Jednotnému Rusku, nejlépe druhého v pořadí předvolebních průzkumů.

Čtěte také

To sice platilo především o komunistech, ale výsledek se, jak se zdá dostavil: podle předběžných výsledků byli kandidáti Jednotného Ruska ve 22 ze 45 moskevských volebních obvodů poraženi. V celostátním měřítku by pak Jednotné Rusko ve volbách všeho druhu mohlo přijít až o třetinu mandátů.

Protestním náladám ve společnosti odpovídal i postup samotné strany moci Jednotné Rusko: její uchazeči o zastupitelské posty sice využívali finančních prostředků své strany, ale ve většině případů, kandidovali jako nezávislí. Což už samo o sobě vypovídá, že i členové této proputinovské partaje jsou si jasně vědomi, jakou pověst tato pochybná politická značka má.

Na druhé straně je evidentní, že celostátně Jednotné Rusko opět přijde o pozice, ale jinak zvítězí. Zaslouží se o to tradičně ruský venkov, ovlivněný celoplošnými prostátními televizemi a už od komunistických časů uvyklý dělat to, co si panstvo přeje, přesněji řečeno co přikáže.

Libor Dvořák, novinář, komentátor Českého rozhlasu Plus a překladatel z ruštiny

Na závěr ještě parafráze zajímavého výroku nejvyššího pána v zemi Vladimira Putina: „V některých zemích mají na jedno křeslo třeba 50 nebo 100 kandidátů, ale podstata netkví v kvantitě, ale v kvalitě. A my máme vesměs výborné kandidáty.“ Přeloženo do lidské řeči to znamená: „Výborný kandidát je ten náš – prověřený a schválený shora.“ Podle toho taky tyto ruské regionální volby vypadaly. Jako v posledních letech obvykle.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio