Libor Dvořák: V Moskvě se blíží komunální volby, protesty lidí nepolevují

2. září 2019
Demonstrace v Moskvě, která proběhla 31. sprna 2019

V Moskvě se o tomto víkendu konala už sedmá letní demonstrace proti nepřipuštění opozičních kandidátů k volbám do Moskevské městské dumy, které se budou konat už tuto neděli.

Byla nejklidnější ze všech, které za posledních sedm týdnů v Moskvě proběhly – po pěti hodinách „procházek“ stoupenců opozice po moskevském vnitřním bulvárovém okruhu nebylo zaznamenáno ani jediné zadržení.

Čtěte také

Ze známých protestních politiků vyzývala k účasti nad radnicí nepovoleném protestu jedině vycházející opoziční politická hvězda, právnička Ljubov Sobolová, které se díky malému dítěti týká imunita, pokud jde o případné věznění. Všichni ostatní vůdci protestního moskevského hnutí se rozhodli nezavdávat důvod k dalším zadržením.

To se týká i zřejmě nejvýraznější osobnosti současné tzv. nesystémové opozice, Alexeje Navalného, který svou sobotní neúčast celkem logicky vysvětlil tím, že nechtěl riskovat další třicetidenní administrativní trest v posledním týdnu před moskevským hlasováním. Navalnyj přitom volá po tom, aby nedělní moskevské volby byly „co nejinteligentnější“.

Není poprvé, co je Navalnyj zároveň viněn z politického cynismu a nezájmu o osud čerstvých politických vězňů i z toho, že letní moskevské protestní hnutí zrazuje. On však celkem logicky dává na srozuměnou, že sází především na protestní hlasování Moskvanů, které by tvrdě zasáhlo pozice představitelů strany moci Jednotné Rusko, figurujících s ohledem na katastrofální renomé této strany moci jako tzv. nezávislí kandidáti.

Co se stane, když se demonstrace povolí?

Kritici „inteligentního hlasování“ mu přitom vyčítají, že tohle není to nejdůležitější a že je třeba zajímat se hlavně o osudy již zmiňovaných politických vězňů, které brutální státní moc stačila během necelých dvou měsíců moskevských protestů strčit za mříže.

Čtěte také

Jeden zajímavý paradox: poklidné sobotní protestní procházky po slavných moskevských bulvárech nakonec víc možná potřebovala státní moc než opozice – a právě proto v sobotu přímo okázale nezakročila.

Jak říká komentátor rozhlasové stanice Echo Moskvy Alexandr Pljuščev, ta už si své zisky z celé konfrontace s opozicí shrábla: jsou tu zatčení, trestní oznámení na demonstranty, jsou tu opoziční vůdci pod tlakem či dokonce pod přímou kontrolou a nic kvalitativně nového se v tuto chvíli asi vymyslet nedá.

V těch uplynulých šesti týdnech jako by ruská státní moc pokusničila: Co se stane, když se protestní demonstrace povolí? A co naopak tehdy, když se nepovolí? A co se stane, když se protesty nepovolí, ale zároveň se nechají proběhnout bez násilností a zatýkání?

Studio 68. Rusista a redaktor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Sobotní dění v Moskvě se dá podle Alexandra Pluščeva shrnout takto: Na nepovolené akce je ruská opozice schopna přivést několik tisíc lidí. Na povolené, a k těm se státní moc přece jen bude nucena uchylovat rovněž, i několik desítek tisíc. A nejdůležitější resumé? Skutečně aktivní část ruské politické opozice už nepotřebuje vůdce a dokáže se za pomoci sociálních sítí organizovat sama. Což je pro ruskou státní moc velmi znepokojivá zpráva.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio