Libor Dvořák: Kdyby Rusko válku vyhrálo...

25. listopad 2023

Letos na jaře se vyhlídkám na vyústění války mezi Ruskem a Ukrajinou se věnovala známá německá rozhlasová stanice DW. Vyhlídky byly právě v březnu víc než růžové: všichni měli tehdy v paměti úspěšné podzimní osvobození Chersonu a značné části Charkovské oblasti, všichni se těšili na masivní západní dodávky těžké bojové techniky Ukrajině a její už od zimy avízovanou letní protiofenzívu a byli plni nezdolného optimismu.

Od té doby uplynulo už více než půl roku a nálady přinejmenším v celé Evropě se radikálně změnily: k mohutnému průlomu na frontě nedošlo, válka se proměnila ve vyloženě zákopovou a západní pomoc přes veškerá oficiální prohlášení neúprosně ochabuje – pokud nakonec nebyla příliš opatrná, chabá a pomalá už od samého počátku.

K tomuto kruciálnímu tématu se o minulém víkendu vrátili dva němečtí odborníci na vojenství a východní Evropu Carlo Masala a Nico Lange na stránkách hamburského listu Die Zeit. A k čemu dospěli? Co považovat za vítězství?

Čtěte také

Závěry jsou krušné a v německé žurnalistice jde o vzácný případ důsledné analýzy možných důsledků ruského vítězství v ukrajinské válce jak pro Evropu, tak možná i pro celý svět.

„Ohnisko nestability“

Takže: pro oba autory jde o situaci, kdy Moskva nadlouho opanuje již okupované regiony Ukrajiny a možná kromě nich získá kontrolu i nad dalšími územími. Sama Ukrajina v případě takovéhoto vítězství Moskvy riskuje, že se změní „v trvalé ohnisko nestability na východě Evropy“. 

Oba autoři vycházejí z toho, že Ukrajina povede partyzánské boje a vojensky se nevzdá. V takovém případě ovšem velké množství Ukrajinců svou vlast opustí a „vysoká militarizace společnosti může vést k posílení extremistických a agresivně naladěných sil, o něž na Ukrajině beztak není nouze“.

Libor Dvořák

Ekonomické a politické důsledky případného vítězství Ruska na Ukrajině budou nakonec mnohem dražší než důsledná vojenská západní pomoc, tvrdí pánové Masala a Lange. Proto volají po zvýšení německé pomoci napadené zemi a vyslovují názor, že „Putin se tu snaží zničit svět, jak ho známe“.

Už proto je podle názoru obou autorů článku v Die Zeitu porážka Putina na Ukrajině „v zájmu samotného Ruska“. Inu – bylo by zajímavé vědět, co si o tomto závěru myslí sami Rusové...

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související