Le Monde: Papež František považuje sexuální zneužívání 330 tisíc dětí francouzskými kněžími za děsivé

6. říjen 2021

Neskutečných 330 tisíc dětí a nezletilých zneužili za posledních 70 let kněží, řeholníci a řadoví zaměstnanci francouzské katolické církve, což podle deníku Le Monde zveřejnila nezávislá vyšetřovací komise. Skandál otřásl celou francouzskou společností.

Pokud bychom počítali oběti pedofilních kněží a řeholníků, bylo by jich zhruba 216 tisíc. Pokud ale připočteme i řadové zaměstnance jako učitele náboženství nebo pracovníky charity, číslo se vyšplhá na 330 tisíc obětí, píše se v závěru zprávy vyšetřovací komise vedené Jeanem-Marcem Sauvém. 

Čtěte také

Papež František k tomu řekl, že závěry jsou děsivou realitou a oběti, které dokázaly promluvit, si zaslouží obdiv. Předseda Francouzské biskupské konference Éric de Moulins-Beaufort pak oběti požádal o odpuštění.

O kauze píše i BBC, která si všímá, že zpráva zahrnula oběti za posledních 70 let a polovina z nich byla zneužita před rokem 1970. I tak to ale podle BBC mnoha Francouzům konečně otevře oči – a o čem se dřív jen „vtipkovalo“ či bylo veřejným tajemství, je teď skandál obrovského rozsahu, píše britský server. 

Zneužívání neměli na svědomí jednotlivci a zodpovědná je sama církev. Projevy pokání a drobné změny ve struktuře církve už podle BBC nestačí, ale je třeba změnit fungování celého systému. Server cituje předsedkyni francouzské konference řeholníků a řeholnic Veronique Margronovou , která řekla, že pokud se církev má třást, tak ať se třese.

Facebook má potíže

Kauza odhalování zákulisí fungování Facebooku pokračuje, protože v americkém Senátu v úterý svědčila whistleblowerka Frances Haugenová, která stojí za únikem dat společnosti.

Haugenová poslala policii a deníku Wall Street Journal interní materiály a sociální síť obvinila z toho, že upřednostňuje zisk, a to zamezením šíření dezinformací a nenávistného obsahu. Tématu se věnuje deník The Guardian. 

Čtěte také

Bývalá produktová manažerka Facebook Haugenová řekla, že si nemůžeme dovolit nic jiného než absolutní transparentnost.

Whistleblowerka před americkými zákonodárci zpochybnila jednání společnosti, která podle ní drží informace v utajení a algoritmy sítě nahrávají nenávistnému obsahu.

Dokonce odhalila zákulisí Facebooku v oblasti zaměstnávání lidí. To pak vede k nedostatku zaměstnanců pro práci na nových projektech, které pak mají chyby, což vede k jednomu skándálu za druhým, uzavírá list. 

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

autoři: Marcel Faltys , lup
Spustit audio

Související