Die Welt: Německý kardinál Meisner měl v případech sexuálního zneužívání opravdu pochybit. Dva jeho biskupové teď papežovi nabízejí rezignace

19. březen 2021

Kolínská arcidiecéze představila 900stránkový posudek, jak církev v Porýní řešila případy sexuálního zneužívání, informuje Die Welt. Otevřené přiznání vlastních chyb totiž až do této chvíle v německé církvi nedošlo. Tentokrát ani tak nešlo o 200 pachatelů z řad kněžích, jako spíš o duchovní v čele arcidiecéze, kteří v desítkách případů chybovali, analyzuje list.

Čtěte také

Zpráva pokrývá převážně období, kdy kolínskou arcidiecézi vedl kardinál Joachim Meisner. Podle závěrů vyšetřování se provinil tím, že některé případy neohlásil Vatikánu. Část viníků taky dostala minimální trest.

Kardinál Meisner je ale už čtyři roky po smrti, odpovědnost tak padá pouze na jeho spolupracovníky. Dva němečtí biskupové proto dnes nabídli papeži Františkovi rezignaci. Zpráva naopak očistila Meisnerova nástupce kardinála Rainera Woelkiho. Ten si teď může po několika týdnech kritiky oddechnout, píše Die Zeit.

Polské námluvy s Macronem

Schyluje se k nečekanému spojenectví Francie a Polska uvnitř Evropské unie? Podle komentátora deníku Rzeczpospolita o tom vypovídá cesta polského premiéra Mateusze Morawieckého do Paříže.

Zatímco z Varšavy čas od času zní kritika Unie, předseda polské vlády tento týden ve Francii mluvil jako přesvědčený stoupenec evropské integrace. Obě země sbližuje současný propad hospodářství nebo přeskupení sil v Unii po brexitu.

Čtěte také

Polsko se po prohře Donalda Trumpa v amerických volbách nemůže spoléhat na bezvýhradnou podporu z Bílého domu, píše list. Od spolupráce s Paříží si polská vláda zřejmě slibuje přísun technologií a investic.

Ve Francii se blíží prezidentské volby a Emmanuel Macron hledá každou příležitost, jak zlepšit svou pozici. Nové obchodní dohody na polském trhu by se francouzskému prezidentovi mohly hodit. Posilování vztahů je výhodné oboustranně: Francie už v lednu nečekaně přeskočila Británii i Česko a stala se druhým nejčastějším cílem polských exportérů.

Rektoři porovnávali výsledky vysokoškoláků

Úspěšnost francouzských vysokoškoláků v zimním semestru byla podobná jako v předcházejícím akademickém roce. Oznámili to rektoři tamních univerzit ve zprávě, kterou zmiňuje list Le Monde.

Čtěte také

Zástupci univerzit se obávali, že letošní výsledky budou slabší vzhledem k omezené prezenční výuce a zátěži na psychiku. Nejblíž průměru byly výsledky studentů, kteří na univerzitu nově nastoupili do bakalářského studia. U vyšších ročníků se meziroční rozdíly ale prohlubují.

Le Monde nabízí jednoduché vysvětlení. Výsledky vysokoškolských studentů se příliš neliší, protože své nároky snížili i profesoři, což je za současných podmínek přirozené, vysvětluje deníku děkan fakulty informatiky ze Štrasburku Julien Gossa.

Zástupci francouzských univerzit doufají, že se jim do roka podaří vrátit se na předkrizovou úroveň. Má k tomu pomoct i výzva prezidenta Emmanuela Macrona, aby každý vysokoškolák mohl chodit do školy aspoň jednou týdně. Teď tuto možnost využívají v průměru asi dvě třetiny studentů.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu, četli Jan Bumba a Lukáš Matoška. 

autoři: Ondřej Elbel , lup
Spustit audio

Související