Ladislav Jakl: Babiš a jeho hnutí nemá žádnou politiku ani program, jen své zájmy

20. červen 2019

„Lékař mi předpověděl ještě 6 týdnů bolestí, pak už by to mělo být v pořádku,“ říká stávající člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Ladislav Jakl. Bývalý tajemník exprezidenta Václava Klause byl nedávno dvakrát napaden.

Podrobnosti ohledně napadení, která se právě vyšetřují, nechce prozrazovat. Sám už dvakrát vypovídal, ale nepovažuje za chybu, že útok původně vůbec nehlásil.

Nedemokratické chvilky pro demokracii

Přestože chápe ty, kterým se nelíbí premiér Andrej Babiš (ANO) a to, jakou politiku prosazuje, příznivcem kampaně Milion chvilek pro demokracii není.

Ovčáček: V demokracii se náměstí neustupuje. Minář: Benešová ohrožuje nezávislost justice

Jiří Ovčáček

Spolek Milion chvilek pro demokracii svolává další demonstraci proti jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti. Požaduje její demisi a sedm pojistek pro nezávislosti justice. Je potřeba ji hájit v ulicích, nebo jde o manipulaci davů, když stačí projevit svůj postoj v demokratických volbách?

„Nevím, jestli jim fandím, nebo ne. Oni hlavně nefandí mně. Zaregistroval jsem tuto skupinu až v momentě, kdy odmítavě pokřikovala kolem mého zvolení do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. A pochopil jsem, že se jim nelíbí demokracie. Že zvolen může být kdokoliv, ale jen ten, kdo se jim líbí,“ vysvětluje.

Před dvěma lety se sám zúčastnil dvou demonstrací proti elektronické evidenci tržeb, kontrolnímu hlášení a „šikanování živnostníků“, protože se mu to zdálo legitimní a pojmenovatelné.

Rozumí lidem, kteří cítí nechuť vůči Andreji Babišovi a současné vládě? „No jasně, kdo by miloval Babiše, nebo tu mladou soudružku ministryni, co nám loupí z peněženek, aby si mohla dělat svoji líbivou politiku?“ odpovídá Jakl.  

Dotační zlo

Problém s vyšetřováním premiéra komentuje tak, že považuje všechny dotace za zlo, zločin, lumpárnu, která krade lidem peníze a rozdává je vybraným protekčním mazánkům. Je mi úplně jedno, jestli pár desítek milionů pro pivovar, fabriku nebo firmu splňuje nějaké chlívečky podle žádostí, nebo ne.

Bohumil Pečinka: Demonstrace? „Nebabišovský svět“ se probral

Bohumil Pečinka, politický komentátor, publicista a spisovatel (tj. časopis Reflex)

Politický komentátor je k Zuzaně Čaputové, která na Slovensku čerstvě složila prezidentský slib a stala se současně nejmladší ženou v čele státu na světě, opatrný. „Její zvolení je pro mě příznakem krize demokracie,“ říká.

„Největší problém, který se momentálně vznáší nad naší zemí, je utahování šroubů bruselské unifikace a centralizace, je to pořád ještě hrozba organizované masové migrace a i když vím, že pan premiér udatně tvrdí, možná trošku i upřímně, že proti těmto věcem bojuje, tak když si ho někdo v Bruselu podá a řekne mu: ‚Podívej, máš tu nějaké své významné zájmy a my ti na ně jako kontroloři můžeme sáhnout, pokud nezměníš svou politiku,‘ tak se obávám, že ji změní,“ říká Jakl s tím, že proto nemá důvěru ve vládu.

„Andrej Babiš a jeho hnutí nemá vůbec žádnou politiku ani program, má jen své zájmy. Vláda, ve které bude jako premiér účasten, bude dělat takovou politiku, jako jeho koaliční partner,“ konstatuje.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Ladislavem Jaklem. Mluvili také o nenávisti na internetu, hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího nebo aktuální politické situaci.

autoři: Barbora Tachecí , marz

Související