Ovčáček: V demokracii se náměstí neustupuje. Minář: Benešová ohrožuje nezávislost justice

13. květen 2019

Spolek Milion chvilek pro demokracii svolává další demonstraci proti jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti. Požaduje její demisi a sedm pojistek pro nezávislosti justice. Je potřeba ji hájit v ulicích, nebo jde o manipulaci davů, když stačí projevit svůj postoj v demokratických volbách?

„Je to paradox. Tady se demonstruje za nezávislost justice, ale samotná demonstrace je vlamováním se do justičního systému... Je to preference politická, protože justici v tuto chvíli nikdo neohrožuje,“ uvedl v pořadu Pro a proti mluvčí prezidenta České republiky Jiří Ovčáček.

Marie Benešová na zasedání vlády

Ten připomněl, že ministryně Benešová je ve funkci přibližně týden. „Za tu dobu neměla čas nic učinit... Takže tady se protestuje proti něčemu, co se ještě nestalo.“

„Předseda vlády si vybírá ministry, své spolupracovníky a bylo by paradoxní, kdyby na tento post navrhl někoho, kdo je proti němu politicky, nebo s ním nesouzní,“ obhajoval volbu Andreje Babiše mluvčí.

Vidím-li tyto demonstrace, domnívám se, že jejich vrcholem jsou evropské volby. Proto se na ně tlačí politici z TOP 09, STAN a ODS. Považuji to za předvolební záležitost... Občanská veřejnost projevila svůj názor ve volbách... Ale v demokratické společnosti se prostě neustupuje náměstí.
Jiří Ovčáček

Demonstranti prý kritizují ministryni z neznámých důvodů. „Je to kredibilní osoba, bývalá nejvyšší státní zástupkyně, už byla ministryní spravedlnosti a je to odbornice. To, že nehlasovala pro vydání Andreje Babiše, je názor, každý z nás nějaký má a projevuje ho.“

„Marie Benešová byla advokátkou, právní zástupkyní různých lidí. To je jako byste vyčítali advokátovi, že hájí někoho u soudu, což je nesmyslné, absurdní a hloupé... Takovým způsobem útočit na ministryni považuji za nepoctivé, falešné a prázdné,“ kritizoval argumenty demonstrantů Jiří Ovčáček.

Spravedlivý soud

„Kdyby byly přijaty naše požadavky..., tak to nezávislosti justice bezesporu pomůže,“ reagoval předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář.

Mikuláš Minář

Ten vysvětlil, že se nedemonstruje proti tomu, co by Marie Benešová mohla hypoteticky udělat, ale proti tomu, že žena s její minulostí se stala ministryní spravedlnosti, a to den poté, co policie navrhla obžalovat premiéra.

„My soudíme Marii Benešovou za to, že už dva roky tu opakovaně činí vyjádření a kroky ve prospěch současného premiéra Babiše.“

Nám svou podporu vyjadřují profesoři práva, vystoupila i děkanka právnické fakulty v Olomouci, znepokojení vyjádřila i Soudcovská unie... My se skutečně obáváme, že zde nemusí dojít ke spravedlivému soudu... Politiky v tuto chvíli potřebujeme, aby řekli, jaké konkrétní kroky pro nezávislost justice udělají.
Mikuláš Minář

Aktivista zpochybnil morální kredit ministryně. „V roce 2012 podala trestí oznámení na Leo Steinera, bojovníka proti korupci, který upozorňoval na miliardové podvody... V roce 2015 jí nebylo hloupé zastupovat firmu Metrostav a zároveň prosazovat ve Sněmovně zákon o zbavení firem trestní odpovědnosti za korupční jednání. To není podle nás znakem nezávislosti.“

„Každý si může vybírat své klienty a paní Benešová si shodou okolností vybrala. A nebyli to jen klienti, ale i osobní přátelé... Leo Steiner o ní říká: pokud se někdo přátelí a pracuje s mafiány, tak ať si každý udělá obrázek o její nezávislosti,“ shrnul Mikuláš Minář.

autoři: Karolína Koubová , oci

Související