Jan Januš: Babiše soud očistí, Benešová v tom nehraje roli

2. květen 2019

Marie Benešová má za sebou první dny v pozici ministryně spravedlnosti.

Premiér Andrej Babiš sice všude tvrdí, že s jejím jménem přišel on sám, nemá se už ale k tomu, aby vysvětlil, proč tomu tak vlastně bylo.

Jiří Leschtina: Šéfa žalobců Zemana může ministryně Benešová podříznout i v rukavičkách

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Odváží se nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová spolu s vládou odvolat nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana?

A tak se část veřejnosti obává, zda ostrá Benešová nepřichází na úřad proto, aby si zákulisně poradila právě s Babišovým stíháním v kauze Čapího hnízda. Zvlášť poté, co v Lidových novinách řekla, že by ráda zrušila vrchní soudy a státní zastupitelství.

Ta samá část veřejnosti totiž už nějakou dobu čeká, že premiér brzy skončí u soudu a ten ho konečně pošle za mříže. Tito lidé ale budou pravděpodobně zklamáni. O Babišovi a jeho vině sice mají jasno, jejich právní povědomí ale nebude zrovna vysoké.

Svědčí o tom i to, že si řada z nich stále myslí, že je Babiš stíhán za korupci. O existenci trestného činu poškozování finančních zájmů Evropské unie totiž nikdy neslyšeli a co už, jde přece o peníze, ne? Tak je to korupce. Slovníkem trestního zákoníku ale není. Právo je kompletně složené z jemných nuancí a právě na nich záleží také výsledek celého procesu.

Karel Hvížďala: Marie Benešová, reziduum staré občiny

Marie Benešová leden 2014

Celkem bez povšimnutí médií i odborné veřejnosti zůstala asi nejzávažnější replika Marie Benešové, která má být jmenována 30. dubna 2019 ministryní spravedlnosti.

Co tedy nyní můžeme v kauze Čapího hnízda čekat? Bylo by dost divné, kdyby obžaloba nepadla. Andrej Babiš skutečně půjde s největší pravděpodobností před soud.

Jeho kauza je dost složitá a státní zástupci si v takovýchto věcech říkají, že když existují pochybnosti, ať to raději vyřeší soud. Ten ale razí zcela opačný přístup. Pokud panují pochybnosti, člověka osvobodí. Neboli, ať raději za mřížemi neskončí deset gaunerů než jeden nevinný.

Osvobození u soudu dost možná čeká i premiéra. Ten jistě bude argumentovat v tom smyslu, že se jako právní laik nemohl ve všech pravidlech dotací vyznat, věřil svým poradcům a opravdu neměl v úmyslu spáchat žádný trestný čin. Nikdo mu to nemusí věřit, smát se tomu mohou třeba i u soudu. Ale dokáže Babišovi někdo, že to tak skutečně nebylo?

Benešová nic nezmůže

Ona část veřejnosti, která má nyní tolik strachu z nástupu Benešové, to samozřejmě bude mít za komplot. Bude tvrdit, že došlo na její slova. Opět si totiž neuvědomí, že ne všechno, co je neetické, je zároveň protiprávní. A už vůbec ne to, že ne všechno, co je protiprávní, je také trestné.

Petr Hartman: Proč Andrej Babiš nevyhodil Pavla Zemana, ale Jana Kněžínka

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

„Kdybychom chtěli vyhodit Pavla Zemana, mohli jsme to udělat už dávno,“ prohlásil na adresu nejvyššího státního zástupce premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro deník Právo.

Je je patrné, že Marie Benešová se nám v celém tom příběhu příliš nevyskytuje. Má totiž jen málo možností, jak do premiérova stíhání zasáhnout, aniž by to bylo do očí bijící. Vytáhla-li nyní rušení vrchních soudů a zastupitelství, nebojme se toho. Diskutuje se o tom mnoho let, nikdy se nic nestalo, vždy šlo spíše o salónní debaty.

Je pravděpodobné, že to vzhledem k tlaku právních kapacit v této rovině vše zůstane i nadále. Pokud ne, Benešová bude muset protlačit zcela nový zákon, což by samo o sobě trvalo několik let. Živé kauzy by to nijak neovlivnilo. I pokud by o své úřady přišli respektovaní žalobci Lenka Bradáčová a Ivo Ištvan, státními zástupci by byli dál a mohli by se posunout výš.

Navíc, pokud bychom k tomu přistoupili zcela cynicky, je jedno, kdyby Benešová Babišovo stíhání zastavila. Výsledek bude stejný. Celá kauza se stejně pravděpodobně uzavře s tím, že je premiér nevinný. Pro naši další víru, že v České republice platí právo stejně pro všechny, je ale důležité, aby i Babiš prošel celým justičním kolečkem.

Autor je zástupce šéfredaktora INFO.CZ 

autor: Jan Januš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.