Benešová by byla šílenec, kdyby do kauzy Čapí hnízdo zasahovala, tvrdí exministr Blažek (ODS)

29. duben 2019

V Česku se plánují ve stovce měst včetně Prahy demonstrace za zachování nezávislosti tuzemské justice. Spolek Milion chvilek pro demokracii pořádá protesty kvůli chystanému jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti. Kritici upozorňují na souvislost mezi návrhem na obžalování premiéra Babiše a jeho příbuzných v kauze Čapí hnízdo a odchodem dosavadního ministra spravedlnosti Jana Kněžínka. Čelí česká justice politickému tlaku?

Karel Hvížďala: Marie Benešová, reziduum staré občiny

Marie Benešová leden 2014

Celkem bez povšimnutí médií i odborné veřejnosti zůstala asi nejzávažnější replika Marie Benešové, která má být jmenována 30. dubna 2019 ministryní spravedlnosti.

„Mezi ministrem Kněžínkem a nově nastupující paní ministryní Benešovou nevidím rozdíl, který by vedl k tomu, že by něco chtěli v justici změnit,“ uvedl v pořadu Pro a proti advokát Zdeněk Koudelka.

Pro něj prý kauza Čapí hízdo není určující z hlediska hodnocení činnosti ministra. „Ministr Knežínek neřešil zásadní problémy justice, zvláště dlouhodobost soudních řízení a to, že občas státní zastupitelství zneužívá svou moc.“

V případu pana Babiše se mi zdá podivné, jak byla Sněmovna opakovaně žádána o jeho vydání k trestnímu stíhání..., i když bylo zřejmé, že do voleb se nic nestihne a pak bude muset být žádost opakována.... A trestní řízení trvá dodnes. To samo je nestandardní a nedůvěryhodné... V České republice ale dochází k protiprávnosti v trestním řízení a k zneužívání moci.
Zdeněk Koudelka

V tuto chvíli by bylo velmi dobře, kdyby Benešová do věci zasáhla, věří advokát. „Ve vedení státního zastupitelství dochází ke krytí zneužívání moci... Za protiprávní činy ve státním zastupitelství nebyl nikdo potrestán. Pokud nejsou schopni vyvodit odpovědnost vedoucí státní zástupci, tak by je měl ministr odvolat.“

Petr Hartman: Proč Andrej Babiš nevyhodil Pavla Zemana, ale Jana Kněžínka

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

„Kdybychom chtěli vyhodit Pavla Zemana, mohli jsme to udělat už dávno,“ prohlásil na adresu nejvyššího státního zástupce premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro deník Právo.

„Já vůbec nevím, co si premiér a prezident myslí, protože jim do hlavy nevidím... Hlavně vidím problém justice jinde než v Čapím hnízdě,“ shrnul Zdeněk Koudelka.

Změnou ministra nelze ohrozit systém

„Náš systém je tak kvalitní, že změnou jednoho ministra jej ohrozit nelze... Nicméně chápu znepokojení veřejnosti, za jakých okolností a v jaký okamžik je paní Benešová jmenována,“ reagoval poslanec ODS a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Ten upozornil, že personální výměna působí špatně v okamžiku, kdy se debatuje o obžalobě státního zastupitelství na předsedu vlády. „Otázkou je, jestli výměna bude něco znamenat, ale minimálně ten okamžik si pan předseda vlády vybral špatně.“

Marii Benešovou znám. Má různé vlastnosti a schopnosti a musela by být naprostý šílenec, což není, aby v této atmosféře do celé kauzy nějakými viditelnými kroky typu odvolání nejvyššího státního zástupce nebo podání stížnosti pro porušení zákona zasahovala. To by nepomohlo ani Andreji Babišovi, ani Miloši Zemanovi.
Pavel Blažek

Poslanec dodal, že když se o konkurenty Andreje Babiše zajímá policie, tak koná správně. „Když jde ale o něj, tak je to vždy lež, nepravda, kampaň a objednané trestní stíhání. Pro mě to nestojí za komentář, beru to jako obhajobu obviněného člověka, která mu vychází u jeho voličů, ale s tvrzením jako takovým nesouhlasím.“

„Možná že premiér i prezident očekávají od Marie Benešové to, co nemůže splnit... Demonstrace chápu, je dobře, že se o to veřejnost zajímá, ale to očekávání od toho, co všechno zmůže jedna žena, byť schopná a zkušená, jsou planá, byť si to možná pan prezident a pan předseda vlády myslí,“ konstatoval Pavel Blažek (ODS).

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související