Helena Válková: Vylučuji, že by se Benešová u státní zástupkyně zajímala o kauzu Čapí hnízdo

Ministr spravedlnosti nesmí zasahovat v živých kauzách. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to říká poslankyně za hnutí ANO a bývalá šéfka resortu spravedlnosti Helena Válková. Co znamená poslední vývoj v kauze Čapí hnízdo? A jaké úkoly čekají na novou ministryni spravedlnosti Marii Benešovou?

Ministr spravedlnosti podle Válkové může navrhovat novelizaci zákona o státním zastupitelství, a prostřednictvím tohoto nástroje může ovlivnit činnost státního zastupitelství.

„Ale nesmí zasahovat v živých kauzách. Že by si dovolila paní ministryně Benešová se zeptat vrchní státní zástupkyně, jak to dopadne s Babišovou kauzou a s Čapím hnízdem, to v podstatě vylučuji,“ říká.

Kauzu Čapí hnízdo bych nechal na státním zastupitelství, říká Aleš Juchelka z hnutí ANO

Čapí hnízdo

Policisté podali státnímu zástupci návrh na obžalobu premiéra Andreje Babiše kvůli dotačnímu podvodu v kauze Čapí hnízdo. Nejnovější vývoj v kauze je pro poslance za hnutí ANO Aleše Juchelky dobrou zprávou především pro to, aby se celá záležitost co nejdříve vyřešila.

Upozorňuje také, že státní zástupci potřebují reformu – bylo by například dobré stanovit pevná funkční období. Ohledně nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana si ale Válková myslí, že není potřeba ho měnit. „Ale zavedla bych pravidlo, aby dostal šanci i někdo jiný,“ dodává.

Neskrývá také překvapení, že se Andrej Babiš rozhodl jmenovat Marii Benešovou za ministryni spravedlnosti. Zřejmě převážily její odborné zkušenosti.

„Někdy má osobitý styl vyjadřování. Někdy nejde daleko pro slovo drsnější, v oblasti justice to někdy může být spíše výhodou než nedostatkem,“ uzavírá.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.