Kulatý stůl krále Artuše ve Skotsku?

5. září 2011

Mohyla ze 17. století poblíž skotského hradu Stirling (Stérling) skrývá ve svém nitru mnohem starší kruhovou stavbu. Podle starých kronik by to mohl být kulatý stůl rytířů krále Artuše.

Nejstarší zmínky o skotském hradu Stirling pocházejí z počátků 12. století. Staré kroniky zmiňují mnohem dřívější osídlení této nápadné skalní vyvýšeniny, ale hodnověrnost zápisů bývá zpochybňována. Jen půl kilometru na jih od majestátního hradu se nachází Královský hrbol – King´s Knot. Tato několikastupňová mohyla osmiúhelníkového půdorysu byla dlouho považován za dílo z relativně nedávné doby.

Dnešní tvar získal Královský hrbol kolem roku 1620, kdy se stal ústředním bodem zdejší královské zahrady. Později mohyla zpustla a sloužila jako obecní pastvina. Teprve v 19. století byla částečně restaurována. Důkladnější archeologický průzkum mohyly, kterou místní obyvatelé označují jako Pohár a talíř, nikdy proveden nebyl. Název Královský hrbol byl poprvé zaznamenán až v druhé polovině 18. století. To už lokalita sloužila jen k pasení dobytka.

Staré kroniky ze 14. a 15. století spojují hrad Stirling s legendami o králi Artušovi. Podle nich se právě na Stirlingu nacházel slavný kulatý stůl Artušových rytířů. Někteří historici jsou přesvědčeni, že pověsti o stirlingském kulatém stolu nesouvisí přímo s hradem, ale týkají se Královského hrbolu. Letecké snímkování provedené v 80. letech minulého století naznačilo, že by se pod mohylou mohly skrývat zbytky starších staveb kruhového půdorysu.

Hrad Stirling

V letošním létě provedli vědci geofyzikální průzkum Královského hrbolu a jeho okolí. Proměřovali vodivost zeminy, měřili tam sílu magnetického pole. Dokázali tak bez jediného kopnutí nahlédnout až do hloubky jednoho metru a potvrdili výsledky leteckého snímkování. Pod mohylou jsou skutečně mnohem starší kruhovité příkopy a valy. Vědci odhadují, že počátky Královského hrbolu mohou sahat až do doby železné. Královská zahrada zjevně vznikla na místě mnohem staršího monumentu.

Není jisté, zda kruhovitý útvar byl skutečně užíván králem Artušem a jeho rytíři. Na druhé straně je však zřejmé, že zápisy ze starých kronik nestojí úplně na vodě a odráží se v nich existence staré kruhovité stavby. Teď vědci plánují průzkum Královského hrbolu speciálním radarem, jehož vlny pronikají do větší hloubky a měly by poskytnout o záhadné kruhové stavbě pod Královským hrbolem další informace.

I kdyby se nepotvrdily teorie o spojitosti Královského hrbolu s kulatým stolem rytířů krále Artuše, může průzkum vrhnout nové světlo na dávnější historii hradu Stirling. Spekuluje se o tom, že na místě dnešního hradu stála už v 1. století římská pevnost. Okolnosti její existence a další osudy jsou však nejasné. Podle některých pověstí ji v 9. století dobyli Piktové vedení mýtickým prvním skotským králem Kennethem MacAlpinem.

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru v pátek 2.září 2011 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio