Největší archeologické objevy roku 2012

27. březen 2015

Každý měsíc minulého roku hlásili archeologové významné objevy, které posouvaly dále naše poznání minulosti nebo měnily náš náhled na historii. Britská archeoložka Louise Ilesová z Cambridge vybrala pro BBC ty nejvýznamnější.

Už v lednu ohlásili vědci z Národního muzea v Kodani, že objevili v hromadách odpadků u zaniklých vikingských osad v Grónsku zrna ječmene. Jde o první přesvědčivý důkaz, že Vikingové pěstovali v Grónsku obilí. V únoru publikoval mezinárodní tým genetiků kompletní genom pravěkého horala, který zahynul v Alpách před více než 5000 roky a jeho tělo se v ledovci dochovalo až do dnešních dnů. V březnu nadchl Británii i celý svět objev hrobu saské dívky ze 7. stol. n.l. Dívka byla pohřbena na posteli, což je velmi vzácné. Na šatech měla přišitý zlatý 3,5 centimetru vysoký kříž. Hrob je tak dokladem nástupu křesťanství mezi saskou elitou na Britských ostrovech.

Výjimečně deštivý duben byl v Británii svědkem rekonstrukce stavby člunu výrobním postupem způsobem z doby bronzové. V květnu objevili archeologové v Mexiku nejstarší mayský kalendář. Ačkoli tento objev vyvracel teorie, podle kterých Mayové předpověděli na 21. prosince 2012 konec světa, svět se konce roku i pak obával. V červnu představil americký antropolog Terry Hunt a archeolog Carl Lipo teorii, podle které obyvatelé Velikonočního ostrova nezdevastovali přírodu kácením stromů pro transport slavných soch moai.

Mayský kalendář

V červenci zaskočil rakouské archeology při rekonstrukčních pracích na tyrolském hradě Lengberg nález středověkého spodního prádla. Nikdo netušil, že středověké ženy nosily podprsenky jak důmyslných střihů.V srpnu uzavřeli britští vědci desetiletý výzkum středověkého hřbitova a prezentovali první hmatatelný důkaz o děsivých následcích sopečné erupce, ke které došlo kdesi v tropech v roce 1258. Popel vyvržený do atmosféry zastínil sluneční svit a vyvolal neúrodu a hladomor. Britští archeologové potvrdili hromadné umírání v Londýně v letech po erupci. V záři publikoval mezinárodní tým archeologů nález zubu neolitického mladého muže, kterému pravěký zubař vyplnil prasklinu v zubu včelím voskem.

Říjen přinesl další zajímavé poznatky o terakotové armádě, jež je součástí mauzolea prvního čínského císaře Čchin Š´chuang-ti. Podle čínských vědců byly tisíce soch vojáků vyráběné systémem „výrobní linky“, kde specialisté prováděli na soše vždy jen určité operace a po nich pokračovali v díle další dělníci. V listopadu byly zveřejněny výsledky výzkumu mezolitického osídlení Skotska. Vědci narazili na zbytky stavení budovaných z trámů a drnů, v kterých pravěcí lidé trávili drsné zimní měsíce. V prosinci byla objevena v Británii poblíž Canterbury bronzová helma z 1. stol.n.l., v které byly pochovány spálené lidské ostatky. Teprve další výzkum ukáže, odkud pocházel majitel helmy a kdo to asi byl.

Terakotová armáda. Válečníci v opravě.

Na začátek roku 2013 předpovídá Louise Ilesová jako jeden z nejvýznamnějších objevů potvrzení pravosti ostatků anglického krále Richarda III. nalezené v loňském roce v anglickém Leicesteru.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.