Kristina Žantovská: Jsem tlustý, tedy jsem

11. srpen 2022

Naše blahobytná civilizace je tlustá. Nebudu hledat korektní pojmy. Jenom tím džungle nesmyslů houstne a stává se neprostupnější.

Tlustých lidí přibývá geometrickou řadou. Tlustí jsou staří, mladí, pubescenti i předškolní děti. Ale opravdu tlustí. Mužští a chlapečci mají prsa a velké zadky, klidně by to mohly být ženské. Kam se odplavil testosteron, který tvaroval mužské tělo jinak než ženské? Není to hezký pohled.

Čtěte také

Obezita je světovou pandemií číslo jedna. Nejsme výjimkou, je tomu tak i ve vyspělém světě, ale naše tradiční kaloricky těžká kuchyně zalévaná pivem tomu dost unikátně pomáhá. Smažený sýr s hranolkami i v parném létě? Už jsem o tom jednou psala…

Fakt, že tlusté tělo je beztvaré a neestetické, když pomineme zdravotní trable, které má každý, kdo táhne dvacet i mnohem víc kilo navíc, už u nás, zdá se, nikomu příliš nevadí. Lidi přivyknou všemu. S příchodem léta se tuková úložiště ukazují bez obalu a beze studu.

Tlustým je také horko k padnutí, čili oblečení tvary nezakrývá, ale odhaluje i partie, které by zasloužily spíš sutanu. Vysvětlení pro mladší ročníky. Sutana je volné splývavé roucho, kterým duchovní z ideologických důvodů od nepaměti zahalují svou tělesnou schránku, nádobu to hříšnou a hříšné myšlenky provokující.

Tlustí nesou svou tloušťku hrdě jako zápasníci sumo. Šortky jsou zaříznuté do obří zadnice, trička obtékají michelinovské pneumatiky, výstřihy neudrží obsah, který se dere ven a pivní pupky by mohly prorážet tunely. Jsem tlustý, no a co?

Proč tolik jíme?

Jistě, někdy je tloušťka skutečnou nemocí, čili obezitou vzniklou hormonální či jinou tělesnou disfunkcí. Ale většina tlustých prostě a jednoduše… s dovolením, žere.

Čtěte také

Konzumace jídla je nejrozšířenější a nejžádanější zábavou, tím nejinstantnějším potěšením. Kromě sexu, ale na ten se musí vyvinout nějaký pohyb. Bez jídla ani dvě hodiny, a to nikde!

Na plovárně žádné pořádné plavání, bazén slouží jako ochlazovadlo a navíc voda tělo nadlehčí, hned se zdá, že tolik neváží. Maximálně se tak zavěsit u žlábku, kde víří bublinky, pak se vyleze na deku a bože to nám vyhládlo. Párek v rohlíku nebo hranolky, né, radši zmrzlinu!

Nikdy v historii se lidem nenabízelo tolik zábavy a volného času. Vězměte si jenom naše předky, do práce chodili i v sobotu, o tak pestré zahálce se jim ani nesnilo. Jsme vyspělí a blahobytní. Mohli bychom se na pyramidě naplňování našich potřeb podle amerického psychologa Abrahama Maslowa konečně posunout do vyšších pater. Přesto v takové míře sloužíme potřebě nejbazálnější.

Proč tolik jíme a co všechno, jaké životní děje a radosti nám jídlo nahrazuje? Sebeúcta a sebekázeň, dejte s tím pokoj. Když se pořádně nadlábnu, vypadá hned svět kolem líp. Člověk se přece musí za ten zatracenej život nějak odměnit.

Autorka je publicistka a divadelní dramaturgyně 

Spustit audio

Související