Británie se chystá na boj s obezitou. V plánu je omezení slev a prodeje pamlsků u pokladen řetězců

Konec roku se ve Velké Británii točil především kolem rostoucích čísel koronavirové nákazy a také definitivní rozlučky země s Evropskou unií. Přesto si svou pozornost získalo i jedno menší téma. Jak totiž informuje deník Guardian, britští politici mají v plánu zakázat prodej sladkostí a pamlsků u pokladen obchodních řetězců a chtějí omezit i další propagaci tohoto zboží.

Pokud vláda záměr skutečně prosadí, mohli by ho podle Guardianu přivítat hlavně rodiče dětí. Zákaz propagace a nabídky nezdravých pochutin a nápojů by se měl týkat například prostoru u pokladních přepážek a měl by postihnout také slevové akce nebo akční nabídky řetězců typu kup dva za cenu jednoho.

Navrženou legislativu si pochvalují odborníci na oblast zdraví, kteří ji považují za první důležitý krok ve vládou slibované kampani proti obezitě.

Čtěte také

Omezení propagace a nabídky by se kromě pokladen mohlo vztahovat také na vstupní plochy obchodů a na konce jednotlivých nákupních uliček. Podobná pravidla by ale rovněž měla platit pro internetové obchody, které nebudou moci inzerovat pochutiny a nezdravá jídla na svých čelních místech včetně domovské stránky nebo u rekapitulace objednávky před zaplacením. A také restaurace nově nebudou moci nabízet takzvané bezedné kelímky u nápojů s vysokým obsahem cukru.

Nový zákon by však neměl začít platit před dubnem roku 2022 a o jeho konečnou podobu se zřejmě ještě strhne debata. Současná podoba počítá s tím, že zákaz slevových akcí na nezdravé potraviny se bude týkat jen větších obchodů. Výjimky by také měly získat specializované prodejny, například ty s čokoládou.

Boj s nadváhou vyhlásil Boris Johnson

Boj s nadváhou a obezitou vyhlásil britský premiér Boris Johnson minulý rok poté, co prodělal těžký průběh onemocnění covid-19. Komplikace mu podle jeho názoru způsobila právě nadbytečná kila. Johnsonovy plány nyní vítají zdravotnické i nevládní organizace, které apelují na to, aby se ministři nenechali ovlivnit požadavky obchodníků.

Čtěte také

Profesor kardiovaskulární medicíny Graham MacGregor, který stojí v čele nátlakové skupiny Action on Sugar, v překladu Boj s cukrem, je o správnosti premiérova jednání přesvědčený.

„Johnson konečně jedná rozhodně a podniká první odvážný krok směrem k zákazu propagace a prodeje nezdravých potravin u pokladen. Přebírá tím zodpovědnost za řešení jedné z největších hrozeb pro Velkou Británii, kterou je dětská obezita,“ myslí si MacGregor.

Caroline Cernyová z Obesity Health Alliance neboli z Aliance proti obezitě, jež sdružuje více než 40 organizací a zdravotnických fakult, pak věří v to, že nová legislativa přiměje podnikatele propagovat zdravější potraviny.

Čtěte také

„Obchodníci nás v uličkách supermarketů už nebudou moci svádět k impulzivním nákupům sladkostí. Navíc nová pravidla začnou platit až v polovině roku 2022 a prodejci tak budou mít dostatek času na přesměrování reklamy z nezdravých potravin na ty zdravější,“ myslí si Cernyová.

Nový zákon počítá s tím, že současná definice nezdravých potravin bude rozšířena o pochutiny, jako jsou čokoláda, sladkosti, ochucené či ovocné nápoje a mléka, smažené brambůrky, cukrářské výrobky, pudinky, cereálie nebo pizza. 

S ohledem na připravovaný zákaz slevových akcí vláda argumentuje tím, že zákazníci peníze neušetří, pouze celkově nakoupí více zboží.

„Vytvoření takového prostředí, ve kterém si každý může pravidelně dopřát zdravé jídlo, je rozhodující pro posilování zdraví národa,“ je přesvědčená náměstkyně ministra zdravotnictví pro veřejné zdraví Jo Churchillová.

Jen v Anglii nyní obezitou nebo nadváhou trpí 63 procent obyvatel. V tomto fyzickém stavu opouští základní školu také každé třetí dítě, vypočítává závěrem deník Guardian.

Nakopnou ekonomické turbulence kolem pandemie Čínu do pozice světového hegemona? Experti doufají, že se rok 2021 stane přelomem pro evropské budování sítí páté generace. A v takzvaném Aljašském trojúhelníku se záhadně ztrácí zdaleka nejvíce lidí ve Spojených státech.  

Poslechněte si celý sobotní pořad Svět ve 20 minutách. 

autoři: Jakub Rerich , kac
Spustit audio

Související