Obezita představuje pro nemocné covid-19 soubor rizikových faktorů. A co kouření?

22. duben 2020

S obezitou se pojí zdravotní komplikace, jako je cukrovka nebo vysoký krevní tlak. To jsou významné rizikové faktory pro onemocnění covid-19, a proto dělá šíření pandemie vrásky státům s vysokým podílem obézních lidí v populaci.

Jednou z takových zemí je například Mexiko, kde se obezita týká až 70 % obyvatelstva. Každý sedmý dospělý má přitom podle statistik navíc i cukrovku. Přesto jsou tamní opatření proti koronavirové infekci zatím jen mírná.

S častějším výskytem nadváhy v populaci se potýká i nejpostiženější americká oblast New Orleans.

Obezita a koronavirus

Podle britských statistik tvoří lidé s nadváhou téměř tři čtvrtiny pacientů. A podobný trend sledují i ve Francii, kde evidují také výrazně větší počet nakažených mužů.

Čtěte také

Údaje nezávislé instituce ICNARC navíc poukazují na to, že nemocní s nadváhou mají výrazně menší naději na uzdravení. Zatímco obézních pacientů přežije jen něco přes 40 %, přeživších s průměrnou nebo nízkou váhou je na 55 %.

Přední americký infektolog a ředitel Centra pro výzkum infekčních chorob na Minnesotské univerzitě Michael Osterholm říká: „Víme, že obezita je jako kouření, pokud jde o její schopnost způsobit opravdu vážné onemocnění ohrožující lidský život.“

Příklad kouření uvádí Osterholm v souvislosti s úderem pandemie v Číně. Má se totiž za to, že tamní četná úmrtí souvisela s rozšířením kuřáctví mezi staršími muži.

Kouření?

Podle Jeana-Françoise Dekfraissyho se ale v souvislosti s koronavirem ukazují zvláštní věci ohledně tabáku. Zdá se prý totiž, že většina těžkých případů se kuřáků netýká. Přestože se vědci tímto zvláštním jevem zabývají, rozhodně nedoporučují, aby se lidé před kontaminací koronavirem pokoušeli prostřednictvím kouření záměrně ochránit.

autoři: Martina Rasch , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.